Posílat zbraně a obvazy nestačí. Čtyři stovky Čechů chtějí jít válčit na Ukrajinu

Čeští vojáci při příležitosti návštěvy ukrajinského vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil

Přibývá Čechů, kteří by chtěli jít bojovat za napadenou Ukrajinu. Na Pražský hrad se obrátilo už 300 zájemců, na ministerstvo obrany pak další stovka. Bojovat za cizí armádu je přitom nezákonné. V tuto chvíli je jedinou možností požádat o výjimku hlavu státu.

Jedním z těch, kteří se rozhodli, že chtějí jako dobrovolníci posílit ukrajinskou armádu, je i třicetiletý Petr. Když jim dojdou lidi, tak co mají dělat? Kdo vám zaručí, že ten Rusák nepůjde i sem? Už je to za humny, takže to mi dává motivaci jim pomoci,“ vysvětlil s tím, že posílání zbraní a obvazů nestačí.

Vyrazit na Ukrajinu chce i pan Karel. Pojede pravděpodobně tento týden, podle situace v místě, které si vybral. „Včera mě informovali, že se tam nic neděje, já mám informace od kluků, co tam přímo jsou,“ uvedl.

Pětiletý trest

Občané České republiky mají službu v cizí armádě zakázanou. Za porušení jim hrozí odnětí svobody až na pět let. Pokud do ní chtějí vstoupit, musí požádat prezidenta republiky o výjimku. Ten se před pár dny vyjádřil, že je této možnosti nakloněn.

„Ozvalo se zhruba 300 zájemců, kteří jsou postupně odkazováni na standardní postup prostřednictvím ministerstva obrany,“ uvedl mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Ministerstvo žádost posoudí společně s ministerstvem zahraničních věcí a vnitrem a teprve poté žádosti schvaluje prezident.

Možná o ni dodatečně požádám, já se tam prostě musím dostat co nejdřív,“ řekl pan Karel s tím, že ale nepředpokládá, že bude jeho žádost včas vyřízena.

Aby se každá žádost nemusela řešit individuálně, je potřeba novely branného zákona. Tu mají projednávat senátoři. „Bylo by dobré zachovat si určitou operativnost, kdy a za jakých podmínek mohou čeští spoluobčané bojovat na straně ukrajinské armády,“ uvedl senátor Václav Láska (SEN 21).

K výjimkám se vyjádřil i bývalý ministr obrany Lubomír Metnar: „Co se týče mého osobního názoru, já bych to podpořil,“ uvedl.

„Jestliže opustí území naší republiky a přejedou na Ukrajinu, tak pokud se nechceme zapojit přímo do těch bojů, tak nad nimi jako stát ztrácíme kontrolu,“ varuje poslanec Jaroslav Bašta (SPD).

Prezident Miloš Zeman se kvůli schvalování pro české dobrovolníky ve čtvrtek sejde s premiérem Petrem Fialou. Ten by raději posuzoval jednotlivé žádosti individuálně.

Tagy: