STAN se v Praze hlásí do boje o primátora. Sází na architekta, exministra či režiséra

Koncem září čekají Česko další, tentokrát komunální, volby a největší pozornost v nich bude upřena na hlavním město. Kdo bude o přízeň voličů bojovat, už mají jasno Starostové. O řetěz primátora bude usilovat na prvním místě současný náměstek primátora, architekt Petr Hlaváček. Na kandidátce ale figuruje i režisér Jan Hřebejk nebo bývalý ministr dopravy za Věci veřejné Pavel Dobeš. Volitelné místo obsadil i další náměstek a starosta Lysolají Petr Hlubuček nebo zastupitelka Jana Plamínková.

„Hlavní cíl je celostní město pro všechny, kde se všechny gesce propojují a všechny mají svoje důležité místo, ať je to doprava, bydlení, udržitelnost, ale i sociální oblast a kultura,“ řekl na představení kampaně Petr Hlaváček. Starostové podle něj určitě mají na zisk dvouciferného výsledku.

V rozhovoru ze začátku dubna řekl, že je připraven na to být primátorem. Podle informací CNN Prima NEWS je právě on jakýmsi kompromisním kandidátem, kterého by na primátorské židli rády viděly i další strany jako je třeba koalice Spolu. Ta ho do svých řad také lákala, ale nakonec se s ním nedohodla.

„Byl jsem draftován za Spojené síly pro Prahu. TOP 09 se trhla a já najednou zjistil, že v klubu už nemám moc nikoho, s kým bych si rozuměl. STAN považuji za středový projekt, a proto jsem jejich žádosti vyslyšel. Doufám, že uspějeme, máme velké plány,“ dodal pro CNN Prima NEWS Hlaváček.

Ze třetího místa mu bude krýt záda pražský předseda STAN Petr Hlubuček, který je jakýmsi hlavním organizátorem a hybatelem v pražském hnutí. I on byl dosud náměstkem a ani jemu se nevyhnuly kauzy, které v posledních měsících STAN zasáhly. Podle informací serveru Neovlivní.cz ho měla dokonce vyšetřovat policie a hrozilo mu obvinění. K tomu ale dosud nedošlo.

STAN by se nejen v kampani ale i později chtěli věnovat tématům jako je veřejný prostor a jeho kultivace s ohledem na občany města i dopravu. Dále životnímu prostředí, rozvoji města, zvelebování brownfieldů nebo dopravě.

Kvůli dopravě si do svých řad povolali bývalého ministra za tento resort za Věci veřejné Pavla Dobeše. Ten pro CNN Prima NEWS řekl, že prioritami je stavba Dvoreckého a Rohanského mostu, na jejichž stavbě už pracuje současná koalice.

Ženy ano, ale na nevolitelných místech

Petr Hlubuček se na zahájení kampaně chlubil i tím, že mají na kandidátce velké množství žen. „Téměř polovinu kandidátky tvoří ženy,“ prohlásil Hlubuček. To ale není úplně pravda, z 65 míst jich je na kandidátce 25, což je spíš třetina.

Na druhém místě kandidátky figuruje například starostka Slivence Jana Plamínková, která v minulém volebním období působila na magistrátu jako radní pro životní prostředí a infrastrukturu. Čtvrté místo má místostarostka Čakovic Kateřina Arnotová. Další ženy jsou až ve druhé a třetí desítce, což by i při velkém úspěchu strany znamenalo, že se do zastupitelstva v podstatě nemají šanci dostat. Je v něm totiž celkem právě 65 míst.

STAN sází i na zkušenosti z komunální politiky. Na šestém místě je radní Prahy 8 Tomáš Hřebík, na sedmém starosta Prahy 1 Petr Hejma, na osmém starosta Ďáblic a nynější pražský zastupitel Miloš Růžička, na devátém zastupitel a bývalý místostarosta Prahy 4 Lukáš Zícha a na desátém místostarosta Prahy 10 David Kašpar.

Předseda pražské organizace hnutí Hlubuček z dalších jmen na 65členné kandidátce vypíchl také ředitele festivalu Prague Pride Czeslawa Walka, ředitele Pražského jara Romana Bělora, kapelníka kapely Jedličkova ústavu Tap Tap Šimona Ornesta nebo režiséra a zastupitele Prahy 5 Jana Hřebejka, který listinu uzavírá.

Tagy: