Stát pomůže firmám, lidem ne. Fialova vláda vyhradila miliardy na boj se zdražováním energií

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN)

Vláda Petra Fialy (ODS) uleví českým firmám s drahými energiemi. Podniky si rozdělí 3,5 miliardy korun, které se použijí buď z letošního rozpočtu, nebo z peněz ministerstva průmyslu a obchodu na příští rok. Spotřebitelé ale takovou výhodu mít nebudou a zaplatí v plné výši zdražení od Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Běžní občané mohou očekávat růst regulované složky ceny elektřiny o 65,7 procenta, zatímco u plynu má být vyšší o 38,8 procenta. Na celkové ceně energií by se to projevilo zdražením v průměru do 10 procent.

Ceny energií se pro většinu lidí od příštího roku zvýší. Vzroste totiž regulovaná složky elektřiny a plynu, které se na celkové ceně podílí asi ze 40 procent. Celkový nárůst tedy bude do 10 procent. Někteří lidé, kterým končí fixace, ale mohou platit i desítky procent navíc.

ČTĚTE TAKÉ: Zničí Kalousek kandidátku SPOLU? Když TOP 09 nesplní domácí úkoly, je konec, řekl Vondra

Podobně na tom jsou i firmy, které nyní dostanou úlevy. Týká se to především energeticky náročných společností, které by měly výrazné problémy. Vláda Petra Fialy (ODS) se proto dohodla se Svazem průmyslu a dopravy a Hospodářskou komorou o uvolnění 3,5 miliardy korun.

Peníze se mají čerpat z rozpočtu na příští rok z kapitoly ministerstva průmyslu nebo nespotřebovaných peněz z letošního rozpočtu. Konkrétně má jít o 25 tisíc odběrných míst. „Velké průmyslové podniky mají v příštím roce čelit nárůstu regulované složky cen elektřiny o zhruba 106, resp. zhruba 191 procent, v závislosti na využívané hladině napětí,“ řekl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Připomíná, že česká vláda přichází s pomocí, která je oproti Německu desetinová. „Letos v listopadu Scholzův kabinet vyhradil na pomoc od drahé elektřiny podnikům v zemi až 12 miliard eur ročně, a to minimálně pro léta 2024 a 2025. Částka 12 miliard eur odpovídá necelým 300 miliardám korun,“ dodal Kovanda.

Vláda nevyužila příležitost pomoci občanům

Stát už dříve mohl lidem pomoci s placením části ceny elektřiny. Poplatek za obnovitelné zdroje totiž mohl být placen z výnosů emisních povolenek. Tuto cestu navrhovalo ministerstvo průmyslu od poloviny roku. „Gestorem zákona o využívání emisních povolenek je ministerstvo životního prostředí, podle nějž by tento postup byl v rozporu s pravidly EU pro využívání výnosů z emisních povolenek. Na základě toho vznikla koaliční shoda, že tento způsob financování zvolen nebude,“ řekl dříve pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka.

Ministerstvo pro životní prostředí ale uvedlo, že výnosy z emisních povolenek nemohly být od příštího roku takto využity. Peníze z emisních povolenek proto podle něj míří do státního rozpočtu a nelze je použít na boj proti vysokým cenám energií. Musí se totiž dokládat, jak byly nakonec využity, tedy zda splňují podmínky směrnice. Výnosy z povolenek jsou například určené pro investice do modernizace nebo snížení energetické zátěže budov.

Vláda Petra Fialy se proto většinově shodla, že peníze nebudou použity na pomoc s příspěvkem na obnovitelné zdroje energií. Ten platí spotřebitelé a také firmy v rámci celkové ceny za elektřinu. Poplatky pochází z doby solárního boomu mezi lety 2009 až 2010. Tehdejší politické reprezentace se zavázaly, že solárníkům poskytnou podporu na dalších 20 let.

Jak budou ceny pro běžné občany vypadat?

Modelovou rodinu v malém bytě v sazbě D02d s roční spotřebou 2,2 MWh by podle nových výpočtů mělo čekat měsíční navýšení záloh o pár stovek korun. Dodavatel energií EP Energy Trading (epet) projektuje, že domácnost využívající elektřinu na svícení a běžné spotřebiče by zaplatila ročně o 3 263 korun navíc.

Byt s tarifní sazbou D02d s roční spotřebou 2,2 MWh (VT), distribuční území ČEZ (jistič 3x25)
Původní částka včetně DPH 18 770 Kč
Nová částka včetně DPH 22 033 Kč
Původní měsíční záloha 1 564 Kč
Nová měsíční záloha 1 836 Kč
Zdroj: epet

Navýšení v řádu jednotek tisíc korun by měl čekat i byt, který elektřinu využívá také k ohřevu vody. Roční nárůst by byl 6 658 korun.

Byt D25d se spotřebou 5,5 MWh (VT 3MWh + NT 2,5 MWh), distribuční území ČEZ (jistič 3x25)
Původní částka včetně DPH 36 511 Kč
Nová částka včetně DPH 43 169 Kč
Původní měsíční záloha 3 043 Kč
Nová měsíční záloha 3 597 Kč
Zdroj: epet

Sazba D57d je určená pro domy s hybridním vytápěním nebo tepelným čerpadlem. U této sazby vzrostla regulovaná složka elektřiny nejvíce. Domácnosti s touto sazbou by si musely připravit ročně 11 385 korun.

Dům D57d s 10 MWh (VT 1,5MWh + NT 8,5MWh), distribuční území ČEZ (jistič 3x32)
Původní částka včetně DPH 56 143 Kč
Nová částka včetně DPH 67 528 Kč
Původní měsíční záloha 4 679 Kč
Nová měsíční záloha 5 627 Kč
Zdroj: epet

Tagy: