ERÚ: Regulovaná část elektřiny zdraží o 65,7 procenta. Koncové ceny se nemají příliš změnit

Účty za energie mohou v příštích letech růst.

Cenová rozhodnutí ERÚ pro elektroenergetiku a plynárenství na rok 2024

Energetický regulační úřad (ERÚ) navrhuje finálně zdražení regulované části elektřiny o 65,70 procenta. Podle úřadu by se koncové ceny neměly příliš změnit. U plynu bude regulovaná část růst o 38,80 procenta. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) se energie zvýší firmám i lidem o méně než 10 procent.

Předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček zdůraznil, že cenový návrh se vytvářel od jara. „Je tam bezprecedentní úspora. Ceny, které byly navrženy v listopadu a šly do veřejného procesu, byly sníženy o jedenáct miliard korun. Během konzultačního procesu se to snížilo o další čtyři miliardy korun,“ řekl Trávníček.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na tyhle kecy nejsem zvědav, vpálil kvůli Izraeli Vondra Davidovi. Zvažoval odchod z debaty

Podle ministra Síkely se potvrzuje to, o čem dříve mluvil. „Od konce září říkám, že domácnosti si v příštím roce připlatí za elektřinu v průměru méně než 10 procent. Podobné to bude u firem. O vývoji cen mluvím otevřeně a nemám potřebu manipulovat a hrát si s čísly, řekl Síkela k cenám energií.

Cena elektřiny se skládá ze dvou částí. Z části neregulované, kde její výši určuje zejména silová elektřina na burzách, a regulované. Právě do této složky zasahuje Energetický regulační úřad. Tato část bude tvořit cenu elektřiny v příštím roce z více než 39 procent. Na větší část elektřiny proto budou mít vliv burzovní obchody, kde je cena elektřiny stabilizovaná či mírně klesá.

Trávníček také uvedl příklady, o kolik se lidem zvýší náklady na příští rok. „Pokud někdo dnes platí elektřinu na zastropovaných cenách, tak dojde dokonce k poklesu ceny. V případě bytu s malou spotřebou v tarifu D02d se celkové náklady meziročně zvýší o 41 korun, tedy o 0,19 procenta. Při ohřevu vody s akumulačním spotřebičem v tarifu D02d dokonce náklady klesnou o 1,54 procenta a v případě topení přímotopem bude pokles téměř tři procenta,“ vyjmenoval předseda ERÚ.

Za plyn lidé dokonce ušetří

U plynu by se měly koncové ceny snížit. Úřad však zdůraznil, že změny budou velmi individuální podle toho, jaké smlouvy a závazky měly spotřebitelé letos.

Cenové rozhodnutí ERÚ okomentoval bývalý ředitel ČEZ Jaroslav Míl v pořadu K věci:

Výrazněji vzrostou regulované ceny u velkých odběratelů – regulovaná část elektřiny na hladině vysokého napětí stoupne meziročně o 105,50 procenta a na velmi vysokém napětí o 190,90 procenta. Více než polovinu nárůstu podle ERÚ tvoří příspěvky na obnovitelné zdroje. U plynu se regulované ceny velkoodběratelům zvýší meziročně o 41,80 procenta.

Důvodem vysokých nárůstů je zejména přenesení části plateb na odběratele, které letos kvůli energetické krizi dotoval stát. Jde především o poplatky za podporované zdroje energie (POZE), dále náklady na technické ztráty v přenosové a distribuční soustavě nebo náklady na podpůrné služby. Roli také hraje snížení regulované složky na letošní rok.

ERÚ nyní mírně upravilo svůj původní návrh, který představilo na konci října. Navrhovaný nárůst v konečném rozhodnutí o několik procent snížil hlavně u elektřiny, a to v případě všech odběratelů. Před měsícem úřad například počítal s nárůstem regulovaných cen elektřiny pro domácnosti o 71 procent.

Tagy: