Lukášek dostal lék za 50 milionů, díky kterému žije. Rehabilitaci ale pojišťovna nehradí

Malý Lukášek trpí spinální svalovou atrofií.

Pojišťovna nemocnému Lukáškovi neproplácí rehabilitace

Dvouapůlletý Lukášek z Blšan na Lounsku trpí spinální svalovou atrofií. Přestože pojišťovna lék za 50 milionů korun uhradila, následné nákladné rehabilitace a pomůcky už neproplácí. Rodinu ročně vyjdou na půl milionu korun.

Lukášek se narodil jako zdravé miminko. V šesti měsících ale přestal zvedat nožičky od podložky. Nezabíraly rehabilitace ani cvičení. „Přestával se hýbat, zvedal pak jen ručičky,“ popsala pro CNN Prima NEWS chlapcova matka Karolína Pěničková.

ČTĚTE TAKÉ: Přispívají vakcíny proti covidu k problémům se srdcem? Vědci zmínili i konkrétní druhy

V nemocnici v pražském Motole se rodiče zanedlouho dozvěděli zdrcující zprávu. „Lukáškovu diagnózu, tedy že má spinální svalovou atrofii, jsme zjistili v jeho necelých 10 měsících,“ dodala Pěničková.

Nevyléčitelné genetické onemocnění způsobuje dětem výraznou svalovou slabost. Následoval tak náročný proces testů a odběrů, který vyústil v podání speciální genové terapie za 50 milionů korun.

„Léčivý přípravek Zolgensma je na trhu dostupný teprve od roku 2020. Od té doby jej VZP uhradila zhruba 40 dětem, jejichž léčba stála v součtu více než dvě miliardy korun. Nejmenší pacientkou přitom byla teprve dvouměsíční holčička,“ řekla CNN Prima NEWS mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

„Díky tomuto léku je teď Lukášek tam, kde je. Původní prognóza byla, že se nedožije ani dvou let,“ sdělila chlapcova matka. Podáním léku ale nic nekončí. Ročně musí rodina vynaložit půl milionu korun na Lukáškovu léčbu – na rehabilitace, terapie a nezbytný invalidní vozík. Většina z toho totiž není hrazena z veřejného pojištění.

„Ministerstvo zdravotnictví aktuálně nepřipravuje změny ani neeviduje od odborných společností nové návrhy. Debatě se ale samozřejmě nebráníme,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Lukáškův příběh ale vzal za srdce stovky lidí, kteří nedávno vybrali 500 tisíc korun ve veřejné sbírce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku řádí černý kašel. Počty pacientů rostou, nákaza se šíří hlavně mezi teenagery

Tagy: