Přispívají vakcíny proti covidu k problémům se srdcem? Vědci zmínili i konkrétní druhy

Očkování dítěte, ilustrační snímek

360° (51)

Podle analýzy společnosti Global Vaccine Data Network vedou všechny varianty vakcín proti onemocnění covid ke zvýšenému výskytu srdečních problémů. Vědci využili ke srovnání údaje více než 99 milionů lidí a upozornili na výstražné signály ohledně zdravotního stavu. O výsledcích studie mimo jiné hovořil ve vysílání CNN Prima NEWS i biochemik Zdeněk Hostomský.

Zveřejněná studie kolektivu autorů pod záštitou organizace uvádí, že po očkování proti covidu stoupl počet případů srdečních poruch. Jednalo se o vakcíny společností Pfizer, Moderna či AstraZeneca. Vědci sledovali zdravotní vývoj v případě 99 milionů lidí, kterým byla podána vakcína v osmi různých státech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obavy z rakoviny tlustého střeva střídá jiný nebezpečný nádor. Lékaři popsali varovné signály

Jak z analýzy vyplývá, vědci zaznamenali zvýšený výskyt myokarditidy (zánětlivé onemocnění srdeční svaloviny, pozn. red.) u těch, kterým byly podány tři dávky vakcín od Pfizeru-BioNTech a Moderny. Očkovaní AstraZenecou mají mít až 6,9násobně zvýšené riziko perikarditidy, tedy zápalu osrdečníku.

U těch, kteří měli první a čtvrtou dávku Moderny, hrozil nárůst šance myokarditidy až 1,7násobně a v případě perikarditidy i 2,6násobně.

Vědci z Global Vaccine Data Network na výzkumu spolupracovali s kolegy z Univerzity v Aucklandu. „Velikost pozorovaného vzorku populace navýšila možnost zaznamenat spíše vzácné signály ohledně otázky bezpečnosti vakcín,“ uvedla jedna z hlavních autorek Kristýna Faksová z Oddělení epidemiologického výzkumu.

„Naše organizace chce přispět k celosvětovému úsilí v otázce zhodnocení bezpečnosti a účinnosti vakcín, aby bylo možné je vyrábět rychleji, efektivněji a s co nejmenšími náklady,“ ozřejmil jeden z představitelů společnosti Steven Black.

Ve vysílání CNN Prima NEWS se k této problematice vyjádřil i biochemik Zdeněk Hostomský. Podle něj vakcinace zachránila mnoho životů ve starší populaci, ovšem mladší generaci byla častokrát vnucována, což prý „nebylo vůbec nutné“.

S epidemiologem Romanem Prymulou se rovněž shodl na tom, že covidové očkování je spojeno s mírným nárůstem některých onemocnění, jak ze studie vyplývá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Opuchlé rty, deformace a bolesti. V Česku přibývá falešných plastických klinik

Tagy:
nemoc srdce očkování infarkt vakcína analýza Moderna COVID-19 AstraZeneca Pfizer Zdeněk Hostomský biochemik srdeční problémy srdeční svalovina Global Vaccine Data Network