Přísná opatření na Slovensku mají lidi motivovat k testování, tvrdí vládní tajemník

Martin Klus

INTERVIEW 5.2.2021

Na Slovensku platí stále přísná protikoronavirová opatření. Kdo nemá negativní test na covid, může ven jen za přesně vymezených podmínek. Opatření mají obyvatele motivovat k tomu, aby se nechali testova, uvedl tajemník ministerstva zahraničí Slovenské republiky Martin Klus, který byl hostem pořadu Interview na CNN Prima NEWS.

Slovenský premiér Igor Matovič podobně jako jeho český protějšek Andrej Babiš prohlásil, že za avizované zpřísnění si můžou lidé sami, protože nejsou schopní dodržovat nařízení vlády v boji proti koronaviru.

„Všechno by mohlo být otevřené, ale když nejsme schopní dodržovat opatření, tak si tu žijeme špatně. Úplně krásně se v tomto případě ukazuje, že svoboda je zodpovědnost. Čím víc svobody chceme bez zodpovědnosti, tím víc anarchie a prostoru pro virus připravujeme,“ řekl Matovič.

Na Slovensku platí od středy přísnější zákaz vycházení. Potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus je nově až na výjimky potřeba také pro cesty do práce či do přírody. Opatření se vztahuje i na cizince. Slovenská vláda dokonce zvažovala zavedení vycházení z domovů pouze s SMS povolenkou.

Tajemník ministerstva zahraničí Slovenska Martin Klus však v pořadu Interview zmínil, že taková věc už není v plánu. „Nepředpokládáme, že by něco takového bylo realizovatelné. Při takovém množství zpráv by to bylo nemožné,“ řekl Klus. Vznik naivního plánu si vysvětluje jako velkou frustraci ministra zdravotnictví Marka Krajčího a dalších, zatímco případy nákazy koronavirem dál přibývají.

„Slovenská vláda je zklamaná, že poměrně tvrdý lockdown, který zde trvá už měsíc, nemá stále výsledky. Je dost možné, že to je způsobené i britskou mutací covidu,“ vysvětlil Klus. Podle premiéra Matoviče tvořil podíl britské mutace ze středečních pozitivních případů až 60 procent.

Zákaz vycházení má kromě zhoršující se epidemické situace další důvod, a to nahnat co nejvíce lidí na testování. Matovič rozhodl, že se znovu provede celoplošné testování a pro ty, kteří nebudou mít platný test, budou platit zpřísněné podmínky.

Frustrace z opatření pravděpodobně poroste

Kromě cest do práce nebo do přírody je využití i některých dalších výjimek ze zákazu vycházení podmíněno testem na koronavirus. Ten je v situaci trvajícího uzavření většiny prodejen potřebný také na cesty k výdejnám zboží objednaného přes internet, dále k cestám do ciziny, při návštěvě úřadů, bank a pošty. Naopak i bez testu lze vyrazit na nákup potravin a dalšího základního zboží.

„Například povinnost negativního testu do práce by mohla být pro Slováky skutečnou motivací jít se opravdu testovat,“ řekl tajemník Klus. Podle něj jsou opatření na Slovensku přísná mimo jiné také kvůli tomu, že mnoho lidí vládní nařízení nedodržuje. „Bohužel s přibývajícím časem očekáváme, že poroste frustrace občanů a bude přibývat těch, kteří budou opatření bojkotovat,“ dodal.

Tagy: