Hodiny v kolonách a obří zpoždění MHD. Stavba tramvajové trati komplikuje dopravu v Praze 6

Stavba tramvají komplikuje dopravu na Praze 6.

Rozkopané ulice Prahy

Někdy i hodina a půl v kolonách čeká na řidiče v ranní špičce na hlavním příjezdu do Prahy na Evropské třídě v Praze 6. Brzdí je dopravní omezení kvůli prodloužení tramvajové trati. Čekání se nevyhnou ani autobusy, přestože mají vyhrazený jízdní pruh. Často ho blokují neukáznění řidiči.

Ulice Evropská u Divoké Šárky v Praze 6 byla v pondělí okolo deváté ráno plná aut. „Už hodinu tady stojím, ten kousek od začátku Evropský k Šárce. Už toho mám plný zuby. Ať s tím páni dopraváci něco dělají,“ řekl jeden z řidičů, který čekal v koloně. „Já tu jsem hodinu a půl,“ dodal další řidič.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dokončení Pražského okruhu dopravu ve městě nespasí. Na magistrále se paradoxně zhorší

Problém nemají jen řidiči, ale i lidé, kteří cestují hromadnou dopravou. „Mám pětadevadesátileté rodiče a chodím jim koupit obědy a zajistit péči. Musím vyrážet s hodinovým předstihem,“ uvedl pan Jiří. To paní Kamila radši chodí kus pěšky. „Přijde mi to lepší než čekat na autobus. Ty autobusy mají třeba 30 minut zpoždění. Je to úplný kolaps,“ popsala

Autobusy mají v některých místech vyhrazený pruh pro snadnější průjezd. Ten je ale často plný jiných aut, a tak MHD nabírá zpoždění desítky minut. V pondělí stály přímo za sebou například dvě linky 300. Podle aplikace Mapa.pid, která zobrazuje jaké zpoždění mají, měla první linka zpoždění 39 minut, druhá pak 26 minut.

„Autobusy jsou výrazně plnější, dotýká se to i turistů z letiště a mají problém i samotní řidiči, protože jsou okradeni o přestávky, musí je čerpat náhradním způsobem, takže nedokážeme zajistit tolik spojů, kolik je uvedeno v jízdním řádu,“ přiznal mluvčí společnosti ROPID Filip Drápal. „Zde se to dá pochopit, byť je třeba dobu těchto omezení co nejvíc minimalizovat,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Nová tramvajová trať z Divoké Šárky by měla být zprovozněna do konce měsíce, podle místních ale hrozí, že to stejně nebude znamenat zklidnění provozu.

Tagy: