Stávka lékařů se blíží, nadějí je schůzka s Fialou. Co čeká pacienty, pokud jednání padnou?

Hrozí kolaps dětských oddělení v nemocnicích?

Stávka lékařů: co nás čeká?

Už jen dva dny zbývají vládě na dohodu s lékaři. Na šest tisíc z nich totiž od pátku vypovědělo dobrovolné přesčasy a už teď je jasné, že by to znamenalo omezení neakutní péče a možná i přesouvání pacientů mezi nemocnicemi. Zvrat nepřineslo ani čtvrté jednání mezi ministerstvem zdravotnictví a lékaři. Ti věří, že společnou řeč najdou přímo s premiérem Petrem Fialou (ODS) na schůzce ve čtvrtek.

Až osm a půl miliardy korun z úhradové vyhlášky nabízelo lékařům ministerstvo zdravotnictví. Podle Milana Kubka z České lékařské komory by se však navýšení mezd netýkalo všech zdravotníků, ale jenom těch, kteří pracují v nemocnicích přímo řízených ministerstvem.

ČTĚTE TAKÉ: Přeplněné čekárny a zahlcené ambulance. Protest lékařů brzy zasáhne drtivou většinu nemocnic

„Mám povinnost omluvit se pacientům, že kvůli neústupnosti pana ministra Válka bude zdravotní péče v nemocnicích v prosinci zásadním způsobem omezena. To, že ministerstvo odvolává osm a půl miliardy, nás nemusí mrzet,“ reagoval prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) ale nejsou k dispozici žádné další peníze, jen ty, které rozděluje úhradová vyhláška. „Další peníze půjdou pouze ze státního rozpočtu na úkor státního dluhu a zadlužování budoucích generací,“ zdůraznil. Schůzka mezi Fialou a zástupci lékařů se uskuteční ve čtvrtek krátce před polednem.

Pokud nedojde k dohodě premiéra s lékaři, bude muset jít část neakutní péče od pátku stranou. Nemocnice odloží některá plánovaná vyšetření a také operace. „Jedná se o výměnu kloubů či nějaké dlouhodobě plánované záležitosti. Můžou to být rovněž nějaká vyšetření, u nichž není nezbytné, aby byla provedena v prosinci,“ vysvětlil v pořadu 360° viceprezident České lékařské komory Jan Přáda.

Pacienti jako horký brambor

Výpovědi přesčasů ale neplatí všude. Třeba jihomoravští záchranáři tvrdí, že kapacity jsou schopní dokonce navýšit. „Budeme i nadále pokračovat v poskytování přednemocniční neodkladné péče ve standardním režimu,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Přesto prý však stále hrozí, že si pacienty budou nemocnice muset kvůli kapacitám přehazovat jako horký brambor. „Takový scénář může nastat. Zkušenosti s ním mají lékaři na Bulovce, kde se tento problém řešil v říjnu způsobem, že některé případy musely být odkloněny do okolních nemocnic,“ vysvětlil Přáda ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lékaři kvůli protestu čelí i vydírání. „Rebely“ si někde fotí a vystavují, zlobí se Hilšerová

Tagy:
operace nemocnice lékaři Petr Fiala Vlastimil Válek Česká lékařská komora Milan Kubek Michaela Bothová Ministerstvo zdravotnictví České republiky stávka protest zdravotnictví Jan Přáda