Stehlíková: Možná jsem Zemanovi zachránila život. Hrad teď chce všechny zastrašit

Džamila Stehlíková

Co Čech, to politik! (203)

Zveřejnění diagnózy prezidenta Miloše Zemana bylo ve veřejném zájmu. Domnívám se, že jsem byla ta, kdo mu možná zachránil život, řekla bývalá ministryně pro lidská práva a psychiatrička Džamila Stehlíková. V pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS také uvedla, že se ji Pražský hrad nyní snaží zastrašit předžalobní výzvou.

Kancelář prezidenta republiky požaduje vedle omluvy za výroky o zdraví Miloše Zemana také milion korun. Peníze by Stehlíková měla poslat na účet Fondu ohrožených dětí. Pokud tak neučiní, hrozí jí dalšími právními kroky.

Takovou částku ale Stehlíková dle svých slov nemá. Krok ze strany Pražského hradu považuje za snahu zastrašit každého, kdo se „rozhodne říct pravdu o tom, co se děje v okolí prezidenta“. Mluvčího hlavy státu Jiřího Ovčáčka následně obvinila z toho, že nemluvil pravdu o Zemanově zdravotním stavu.

„Ve chvíli, kdy se Ovčáček modlí a sdělí národu, který je nervózní před volbami, že prezident netrpí žádnou vážnou nemocí, tak jakákoliv diagnóza je lepší než žádná,“ hájila své výroky Stehlíková. Už během loňské vrbětické kauzy prý měla obavy, že místo Zemana spíše rozhoduje skupina lidí kolem něj.

„Notabene nemají ani prověrku,“ vysvětlila v pořadu Co Čech, to politik, v čem podle ní spočíval veřejný zájem ohledně vyřčení Zemanovy diagnózy. Například jí přišlo podezřelé, že prezident několik dní neměl k dispozici zprávu o vrbětické kauze a že dokázal udělit milost v době, kdy byl zrovna převážen do nemocnice.

„A pak tu jsou další drobné projevy toho, že okolí prezidenta – a to nemůže nikdo popřít – na něj má enormní vliv. Může rozhodovat i místo něj. Veřejný zájem je zachování ústavního pořádku a aby se o něj jeho okolí dobře staralo,“ pokračovala psycholožka.

Sama věří, že její diagnóza, kterou zveřejnila na sociálních sítích, nebyla nakonec daleko od pravdy. Odkázala se na profesora a chirurga Pavla Pafka, který rovněž připustil, že Zeman trpí jaterní cirhózou.

„Diagnóza není urážka, je to krok k nápravě a léčbě. Přijde mi ale pokrytecké, že se člověk, který systematicky nectí čest druhých, domáhá hájení cti u soudu,“ připomněla Stehlíková časté kontroverzní výroky z úst prezidenta Zemana.

Pražský hrad ve svém dokumentu požaduje po psycholožce jména zdrojů, přes které měly uniknout detaily o zdravotním stavu hlavy státu. Stehlíková ale ve vysílání odmítla, že by svou diagnózu skládala podle informátorů.

„Jsem lékařka a provedla jsem diagnózu na základě veřejných zdrojů a anamnestických údajů. Domnívám se, že jsem byla ta, kdo možná zachránil život panu prezidentovi. Přijde mi smutné, že když někomu zachraňujete život – a možná to byl Babiš, kdo ho zachránil – tak pak po vás chce milion korun,“ uvedla v pořadu Co Čech, to politik. Případ podle ní rozsekne až soud.

Její slova jsou dehonestující, zlobí se Hrad

Prezidentův právní zástupce Marek Nespala se na Stehlíkovou obrátil s předžalobní výzvou kvůli jejím vyjádřením z první poloviny října. Lékařka například tvrdila, že abstinence prezidenta v nemocnici vedla k náběhu na delirium tremens. Mluvila také třeba o těžce poškozeném mozku nebo o metabolickém rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

Nespala vyjádření Stehlíkové označil za „lživá a mimořádně dehonestující. Poznamenal, že se s ní Zeman několik let nesetkal, nebyl jejím pacientem, legálně se nemohla dostat k jeho zdravotnické dokumentaci a neměla souhlas se zveřejňováním zdravotních informací. Poznamenal, že měl možnost se podrobně seznámit s prezidentovou zdravotnickou dokumentací.

„Mohu vás ubezpečit, že Vaše závěry byly lživé, bez jakékoliv opory v objektivní realitě zachycené v relevantně vedené zdravotnické dokumentaci,“ napsal Nespala Stehlíkové. Pražský hrad zveřejnil celou předžalobní výzvu na svých webových stránkách.

Tagy: