Stokoruny nestačí, říká Jurečka a usiluje o valorizaci alimentů. O jakých variantách jedná?

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) usiluje o valorizaci alimentů.

Jurečka chce valorizaci alimentů

Alimenty by se měly valorizovat podobně jako třeba důchody. Takový je plán šéfa resortu práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Podle něj se výživné už několik let nezvyšovalo a soudně vyměřená výše alimentů často nepokryje náklady na výchovu dítěte. Příslušnou předlohu zpracovává Jurečkův resort s ministerstvem spravedlnosti.

Setkávám se s tím, že je výživné v řádech stokorun měsíčně. Z toho se nedají pokrýt náklady na výchovu, tvrdí ministr Jurečka. „Chceme proto nastavit nějaká lepší pravidla, parametry, ale zároveň chceme nastavit program pravidelné valorizace výživného,“ sdělil předseda lidovců.

Jeho slova potvrzuje také Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. „Skutečně v některých případech matky samoživitelky dostávají směšné peníze, které jsou už deset let neměnné,“ zdůraznil pro CNN Prima NEWS Kovanda. O navýšení výživného je možné požádat soud. To ale podle ministra bývá stresující, zdlouhavé a žadatel to často vzdá. Proto usiluje o změnu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na jaké alimenty máte jako pečující rodič nárok? Prozradí to speciální kalkulačka výživného

„Bude tady předvídatelný systém podobný jako u důchodů, aby se výživné valorizovalo. Aby to bylo jednoduché, nestresující,“ pokračoval Jurečka. Jak pro CNN Prima NEWS doplnil náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS), diskuse je „poměrně věcná a vyvíjí se pozitivním směrem“.

Jaké varianty jsou ve hře?

Jak a kdy by se výživné valorizovalo, není zatím jasné. Uvažuje se o několika možnostech, například jednorázovou částkou, určitým procentem, ve hře jsou i další varianty. „Mzdy, inflace, vývoj spotřebitelských cen. Těch variant je více. Nechci předjímat, z nich se zvolí, popřípadě, jestli tam bude nějaká kombinace,“ podotkl Stanislav.

„V budoucnosti by indexace podle průměrných mezd nabízela to nejlepší, pokud by se opakoval minulý rok, to by nestačilo,“ doplnil pro CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň. Rozhodnutí valorizovat výživné ekonomové vítají. „Je rozumné, že by do systému měla být vnesena určitá míra jistoty, než je tam nyní,“ konstatoval Kovanda.

„Pokud by byla skutečně garance, že se tato výše odpolitizuje tím, že bude univerzální vzoreček, je to dobře,“ dodal Bartoň. Ministerstvo spravedlnosti počítá s tím, že návrh podá do připomínkového řízení do konce roku. Podle hrubého odhadu resortu by se pravidelná valorizace výživného mohla týkat až dvou set tisíc lidí.

Tagy:
Marian Jurečka rodina návrh změna ODS Lukáš Kovanda ekonom KDU-ČSL alimenty samoživitelky výživné Petr Bartoň valorizace částka Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky TRINITY BANK a.s. ministr práce a sociálních věcí České republiky Ministerstvo spravedlnosti České republiky Antonín Stanislav