Stoletý veterán se vrací do Normandie, aby se oženil. Veselku bude mít u pláže, kde se vylodil

Šťastní snoubenci Harold Terens a Jeanne Swerlinová

Stoletý americký válečný veterán se vrací po osmdesáti letech do Francie, aby se oženil

Je to velký příběh o válce a o lásce. Stoletý americký válečný veterán Harold Terens se podle AFP vrací po osmdesáti letech do Francie na oslavy vylodění v Normandii a chce se tam při této příležitosti oženit. Na Omaha Beach, kde utrpěly americké jednotky při vylodění mimořádně krvavé ztráty, vzpomíná se smutkem. A právě na kamarády, kteří tam kdysi padli, chce při svatbě vzpomínat.

Harold a jeho vyvolená Jeanne Swerlinová již přistáli v Paříži. Osudová láska se tu propojí s nelehkým osudem stoletého veterána. Právě v Normandii si Harold pokaždé připomíná vylodění ve Francii. „Den D je pro mě velmi zvláštní den. Den vzpomínek, smutku i zamyšlení. A jsem šťastný muž, velmi šťastný, budu tu i příští rok a ty roky potom,“ řekl válečný veterán z druhé světové války.

ČTĚTE TAKÉ: Manželský rekord. Pár oslavil 80 let od svatby, odhalil tajemství dlouhotrvajícího vztahu

Letos to ale bude jiné. Harold si dva dny po 80. výročí vylodění, tedy 8. června, vezme v Normandii 96letou Jeanne. „Opravdu jsem se chtěl oženit na Omaha Beach, ale výbor pro válečné památky mi to nedovolil, je to posvátné místo. Padlo tam tolik vojáků, takže žádné dovádění,“ vysvětlil Terens.

Omaha Beach je v rámci operace Overlord pojem. Přezdívá se jí krvavá. Zemřelo na ní při vylodění v Normandii nejvíce spojeneckých vojáků. Němci je měli jako na dlani a pálili na ně z útesů.

„Nikdy jsem nikoho nemiloval tolik jako tuto dívku, ať všichni vědí, že si ji budu brát. Rozsvítila můj život, vše je s ní hezčí a stojí za to,“ řekl Terens v rozhovoru, který s ním natočila agentura AFP. „To je neskutečné, v mém věku. Tolik legrace a zážitků, a to vše díky němu,“ vypráví v rozhovoru Swerlinová.

Láska podle Harolda přemůže všechny strasti. Ženit se tak bude jen kousek od pláže. „Uděláme si tam malou oslavu, vedle hřbitova. Zvu tam všechny ty mladé kluky, kteří leží pod těmi bílými kříži. V myšlenkách budou s námi na svatbě,“ popsal Terens.

Letošní 80. výročí vylodění poprvé navštíví Volodymyr Zelenskyj. Rusko pozváno vůbec není. V Normandii ale nebudou chybět král Karel III., princ William či americký prezident Joe Biden.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chlapec promlouval ke svému nádoru: Jdi pryč. Do školy se vrátil jako hrdina v hasičském voze

Tagy: