Stoniš: Když Babiš přijede do Bruselu, má na hlavě tolik másla, že by nakrmil půl Afriky

Český premiér Andrej Babiš

360° 23.9.2021

Českého premiéra Andreje Babiše (ANO) neberou v Bruselu vážně. Uvedl to šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš, který spolu s komentátorem webu Info.cz Petrem Holcem ve vysílání CNN Prima NEWS hodnotili účastníky předvolební debaty ze speciálu 360°: Hlas lidu. Hlavním tématem byla ilegální migrace. Proti té se vymezili zástupci hnutí ANO, ČSSD, SPD i KSČM.

Debaty se zúčastnil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), šéf hnutí SPD Tomio Okamura a poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). Ti se neshodli na otázce, který politický subjekt jako první s tématem hrozby ilegální migrace přišel.

Podle novináře Marka Stoniše ale lidem příliš nezáleží na tom, kdo byl první „Jestli to funguje, na to si strany určitě udělaly průzkum, a zjistily, že migrace může zafungovat. Je to ale takové plácání,“ řekl.

Přestože mají podobné názory, řečníci se stejně snažili navzájem proti sobě vymezovat. Okamura se snažil diváky přesvědčit o tom, že SPD je jedinou stranou ve Sněmovně, která proti ilegální migraci skutečně vystupuje. Demonstroval to na příkladu odmítavého postoje hnutí vůči přijmutí 170 Afghánců, kteří spolupracovali s českou armádou. Vláda to však podpořila.

Radek Vondráček a Jan Hamáček připomněli, že politici z ANO a ČSSD mají zásluhu na tom, že se v Evropské unii neschválil princip kvót, tedy povinného přerozdělování migrantů. Obecně ale ČSSD o tématu migrace ze zmíněných politických subjektů mluví nejméně.

ČSSD? Potápějící se Titanic

Podle Stoniše je to tím, že hlavní prioritou strany je zvyšování mezd u státních zaměstnanců. „Vlastně ale nevím, koho oslovují. To je, jako když se Titanic potápí a řešíme, jestli pojedeme na Filipíny, nebo do Austrálie,“ dodal. Také novinář Petr Holec v otázce sociálních demokratů nešetřil kritikou: „Hamáček předvedl, že se ČSSD odpoutala od reality.“

Podobně kriticky se Stoniš pustil i do Andreje Babiše. Zmínil, že premiérovi dost záleží na tom, aby před Čechy vypadal jako člověk, který je v Evropské unii velkým a neústupným politikem. Realita je pak ale podle Stoniše trochu jinde. „Když přijede Babiš do Bruselu, má tolik másla na hlavě, že by nakrmil polovinu Afriky. Neberou ho vážně,“ zmínil.

Sněmovní volby proběhnou ve dnech 8. a 9. října. Podle průzkumů je největším favoritem hnutí ANO, které by mohlo dosáhnout až 30 procent. Druhé místo patří koalici Spolu a třetí Pirátům se Starosty. Obě opoziční koalice se pohybují kolem 20 procent.

Podle expertů však s konečnými výsledky říjnových voleb mohou značně zahýbat velké předvolební debaty, jako byla například ta středeční o migraci na CNN Prima NEWS. Její záznam a nejzajímavější výroky najdete zde.

Tagy: