Vondráček: Musíme si dokázat hranice ubránit vlastními silami a nespoléhat na EU

Radek Vondráček

Speciál 360°: Hlas lidu 22.9.2021

Česká republika je schopná chránit své hranice, domluva na evropské úrovni je složitá, řekl předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). O to důležitější je podle něj role států V4. Je potřeba vyslat jasný signál, že Česko není cílovou zemí, řekl ve speciálu 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS.

Zkraje debaty Vondráček uvedl, že podle některých studií je na stole hrozba nových migračních vln, především z afrických zemí. Podle něj je třeba brát je v potaz, třebaže už blíže nespecifikoval, o jakých studiích je konkrétně řeč.

Za sebe věří, že Česká republika si umí bezpečnost státních hranic zajistit sama. „Když EU nebyla schopna čelit krizi, byly to právě členské státy, které fungovaly,“ řekl s tím, že se premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš společně s maďarským premiérem Viktorem Orbánem zasloužili o zastavení evropských kvót. „Byli jsme za zločince,“ postěžoval si na CNN Prima NEWS.

Třebaže se nebojí, že by Česká republika byla zrovna cílovou zemí migrantů, stále by raději volil opatrnější postup. „My, Slovensko a Malta jsme měli nejméně žádostí. V řádů týdnů se to může změnit, když se tady vytvoří nějaká komunita. Třeba v Rakousku je afghánská a potýkají se tam se zvýšenou kriminalitou či s útoky na ženy. Musíme být pořad ve střehu,“ uvedl šéf Sněmovny.

V pandemii se podle něj ukázalo, že si státy dokážou skrze série různých koronavirových opatření uchránit hranice. Uznal ale, že domluvit se na strategickém řešení je v rámci EU poměrně složité.

„Je nutný kategorický přístup a neuhnout ani o kousek. Musíme dát jasný vzkaz, že nejsme cílová země. Pokud to bude migrant vědět, tak do letadla nenastoupí,“ dodal k tématu migrace.

Jak vidí Češi migraci?

Exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS ukázal, že většina Čechů uprchlíky odmítá. Celkem 52 procent ze 1014 dospělých Čechů bylo pro plošné odmítání uprchlíků bez ohledu na podmínky, za kterých přicházejí. Patří mezi ně voliči Volného bloku (78 procent), Přísahy (71 procent), SPD (70 procent), KSČM (69 procent), ale i hnutí ANO (63 procent).

Naopak nejnižší podíl těch, kteří s plošným odmítáním uprchlíků souhlasí, lze najít u KDU-ČSL (18 procent), Pirátů (25 procent) nebo Starostů (27 procent).

U části veřejnosti by se však odmítavý postoj pravděpodobně snížil, pokud by šlo o kvalifikované pracovníky (73 procent), o přistěhovalce z kulturně blízkých zemí (61 procent) nebo o lidi, kteří by prošli přísnou prověrkou (58 procent).

Tagy: