Vykopnou vás a zastavíte se na schodech. Hamáček sepsul Okamuru kvůli Afghánistánu

Tomio Okamura a Jan Hamáček

Speciál 360°: Hlas lidu 22.9.2021

Nedávné události v Afghánistánu se staly předmětem hádky mezi Tomiem Okamurou a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Šéf SPD zkritizoval přijetí afghánských a muslimských migrantů a uvedl, že by byl pro nulovou toleranci islámu. Na jeho slova reagoval předseda sociálních demokratů s tím, že by ho za to vykopli z jednání, zaznělo ve speciálu 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS.

„S tématem jsme přišli jako první a žádáme nulovou toleranci migrace a islámu. Ostatní souhlasili, aby se přijalo 170 islámských migrantů z Afghánistánu. Vláda jim měla domluvit azyl v jiné muslimské zemi. Když někdo říká, že muž je nadřazený ženě, tak to nesnesu,“ řekl Okamura ve vysílání.

Na Okamurova slova navázal ministr vnitra Jan Hamáček. Podle něj takový postoj není na poli mezinárodní politiky příliš reálný. „Kdybyste na nějakém jednání s islámskými zeměmi řekl, že jste proti islámu, tak vás vykopnou a zastavíte se až na schodech,“ sepsul Okamuru.

Zdůraznil, že klíčem k boji s nelegální migrací je podpora okolních států. „Není to o posílání vojáků nebo policistů, je potřeba nastartovat programy Organizace spojených národů. Lidé musí zůstat ve svém regionu,“ doplnil Hamáček.

K diskusi se připojil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Měli bychom vyslat jasný vzkaz, že Česko není místo, kam mohou nelegální migranti,“ navázal s tím, že afghánští tlumočníci, které dopravil vojenský speciál z Kábulu, stejně nejspíše v ČR nezůstanou.

Zároveň dodal, že podle některých je hrozba migrační vlny aktuální a reálná. „Studie, které musíme brát vážně, se týkají hlavně Afriky. Doporučuji vám knihu pana (premiéra Andreje) Babiše,“ řekl Vondráček.

Jak vidí Češi téma migrace?

Exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS ukázal, že většina Čechů uprchlíky odmítá. Celkem 52 procent ze 1014 dospělých Čechů bylo pro plošné odmítání uprchlíků bez ohledu na podmínky, za kterých přicházejí. Patří mezi ně voliči Volného bloku (78 procent), Přísahy (71 procent), SPD (70 procent), KSČM (69 procent), ale i hnutí ANO (63 procent).

Naopak nejnižší podíl těch, kteří s plošným odmítáním uprchlíků souhlasí, lze najít u KDU-ČSL (18 procent), Pirátů (25 procent) nebo Starostů (27 procent).

U části veřejnosti by se však odmítavý postoj pravděpodobně snížil, pokud by šlo o kvalifikované pracovníky (73 procent), o přistěhovalce z kulturně blízkých zemí (61 procent) nebo o lidi, kteří by prošli přísnou prověrkou (58 procent).

Tagy: