Stopy vedou na Ukrajinu, tvrdí Rusko po teroru u Moskvy. Požaduje vydání šéfa tajné služby

Teroristický útok v Moskvě

VYSVĚTLUJEME: Co je Islámský stát-Chorásán, který útočil v Moskvě? Jak vznikl? A jak je skupina silná?

Rusové nepřímo viní Ukrajinu, že stojí za teroristickým útokem v Krasnogorsku u Moskvy minulý týden. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že podle jeho šetření vedou stopy na Ukrajinu a požaduje, aby Kyjev předal Rusům údajné pachatele. Stejně tak ale za případ terorismu označuje třeba zabití propagandistky Darji Duginové nebo bombový útok na Krymský most. Kvůli němu dokonce žádá, aby Ukrajinci Rusku předali svého šéfa tajné služby SBU Vasyla Maljuka.

„Krvavý teroristický čin, který se udál 22. března v Krasnogorsku a šokoval celý svět, je jen jedním z mnoha teroristických útoků proti naší zemi. Investigace kompetentních ruských úřadů poukazují na to, že stopy těchto zločinů vedou na Ukrajinu,“ uvádí ve své zprávě ruské ministerstvo zahraničí.

ČTĚTE TAKÉ: Další člen muniční koalice. K iniciativě se připojí Slovinci, Rakušané stále hlásí neutralitu

V textu, který není podložený důkazy, uvádí, že mezi „barbarské teroristické útoky“ řadí i bombové útoky, při nichž zahynuli ruští propagandisté Darja Duginová či Vladlen Tatarskij, ale také explozi na Krymském mostě spojující ruskou pevninu s poloostrovem, který Moskva sice drží již deset let, ale oficiálně náleží Ukrajině.

Do teroristických útoků Kreml zařadil také aktivity Ruského dobrovolnického sboru – jednotce Rusů, kteří bojují proti Kremlu vesměs partyzánskými metodami.

Ruská diplomacie ve svém prohlášení dále píše, že po Kyjevu požaduje vydání všech osob, které jsou „zapojeny do těchto teroristických útoků“.

Jednoho člověka dokonce jmenuje. „Mezi těmito požadavky je zatčení šéfa tajné služby SBU Vasyla Maljuka, který 25. března cynicky přiznal, že Ukrajina stála za bombovým útokem na Krymský most v říjnu 2022 a odhalil detaily dalších teroristických činů v Ruské federaci,“ žádá Kreml s tím, že Kyjev má „okamžitě zastavit veškerou podporu teroristických aktivit, vydat pachatele a odškodnit rodiny obětí“.

Kyjev na ruskou výzvu zatím oficiálně nereagoval. Deník Ukrajinska pravda komentoval, že ruské ministerstvo zahraničí k údajnému ukrajinskému zapojení do terorismu v Krasnogorsku u Moskvy nedodalo žádné důkazy.

Stejně tak Ukrajinska pravda zmiňuje, že se prohlášení z Ruska nikterak nezmiňuje o invazi a válce na Ukrajině.

Tagy:
válka smrt Moskva Ukrajina teroristický útok Rusko Kyjev tajná služba ministerstvo zahraničních věcí Moskevský Kreml Krasnogorsk ruská invaze na Ukrajinu Most přes Kerčský průliv