Další člen muniční koalice. K iniciativě se připojí Slovinci, Rakušané stále hlásí neutralitu

Ukrajinci pálí na ruské pozice.

Česká iniciativa na nákup dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu, kterou světu nedávno představili premiér Petr Fiala (ODS) s prezidentem Petrem Pavlem, má dalšího přispěvatele. Konkrétně jde o Slovince, jejichž zapojení českým médiím během návštěvy Lublaně potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ten zde jednal v rámci formátu C5 ještě se svými protějšky ze Slovenska, Maďarska a Rakouska. Žádná z těchto zemí se do iniciativy neplánuje připojit.

„Slovinci oznámili, že přispějí nějakou částkou, za což moc děkuji,“ sdělil českým médiím včetně CNN Prima NEWS přímo v Lublani Lipavský.

ČTĚTE TAKÉ: Zasáhli jsme další výsadkovou loď, hlásí Ukrajinci. Rusové ji zabavili při obsazení Krymu

Šéf tuzemské diplomacie později na tiskové konferenci děkoval státům, které s iniciativou souzní. „Vyjádřil jsem se, že je nezbytné podpořit Ukrajinu ve všech oblastech, včetně vojenských dodávek. Takže děkuji všem, kdo se rozhodli připojit k naší iniciativě, ale dobře víme, že musíme učinit více,“ dodal pak Lipavský.

Mimo Slovince však zbylé členské státy C5, tedy Slovensko, Maďarsko a Rakousko, českou aktivitu nepodpoří. „Rakousko je vojensky neutrální zemí. Nedodávalo a nebude dodávat vojenské vybavení ani munici. Máme jiné cesty. Rakousko je na osobu jedním z největších přispěvatelů humanitárního materiálu pro Ukrajinu,“ řekl médiím rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

Postoje Budapešti a Bratislavy jsou už delší dobu jasné. „Konflikt nemá vojenské řešení,“ řekl již minulý týden během setkání ministrů zahraničí států V4 k válce na Ukrajině slovenský šéf diplomacie Juraj Blanár. Jeho maďarský protějšek Péter Szijjártó dodal, že Maďaři  neposílali Kyjevu vojenský materiál vůbec. Slováci tak činili předtím, než se moci v zemi opět ujal staronový premiér Robert Fico.

Blanár v Lublani zopakoval, že Slovensko nebude Kyjev vojensky podporovat, ale nemá problém s humanitární pomocí a také prý nebude blokovat jednání o přijetí Ukrajiny do Evropské unie. Zároveň však dodal, že v potaz je nutné vzít také právě fakt, že se Ukrajina nachází ve válce. Proces jejího přijetí do EU tak podle něj je a bude „bolestivý“.

Se zmíněným návrhem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu přišel před časem premiér Fiala, později na něj navázal prezident Pavel. Jejich ambicí je zakoupit až 800 tisíc kusů granátů v zemích třetího světa.

K muniční koalici se mezitím připojila asi dvacítka dalších zemí včetně třeba Francie, Kanady, Německa, Litvy, Nizozemska a Lipavský minulý týden v Praze oznámil i zapojení Polska.

Tagy:
Slovensko Rakousko Ukrajina Maďarsko tisková konference Petr Pavel Česká pirátská strana Lublaň koalice Jan Lipavský Péter Szijjártó Alexander Schallenberg Juraj Blanár