Stovky lidí zůstaly přes Vánoce uvězněné na letišti u Paříže. Úřady vyšetřují obchod s lidmi

Francouzské úřady zadržovaly asi 300 Indů na letišti Vatry.

Na letišti u Paříže zadrželi letadlo plné lidí

Francouzské úřady na malém letišti Vatry východně od Paříže zadržely letadlo na cestě do Nikaraguy. Panovalo totiž podezření, že let je zapojen do obchodu s lidmi. Zhruba tři stovky pasažérů indické národnosti posléze čekaly čtyři dny, dokud se situace nevyřeší. Lidé se nakonec v pondělí museli vydat zpět. Ale ne do Dubaje, odkud vyrazili, nýbrž do Indie. V Paříži zůstaly jen dvě osoby podezřelé z převaděčství a více než dvacítka žadatelů o azyl.

Letadlo se zhruba 300 pasažéry, kteří netušili, co s nimi bude, čtyři dny stálo na ploše malého mezinárodního letiště Vatry, 150 kilometrů východně od Paříže. Budovu od okolí oddělily rozmístěné plachty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tisíce deportovaných migrantů se i přes zákaz vrátily do Německa. Je to katastrofa, píší média

Francouzské úřady totiž dostaly informaci, že pasažéři by mohli být zapojeni v obchodu s lidmi. Vatry přitom mělo být jen místem mezipřistání pro dočerpání paliva na cestě ze Spojených arabských emirátů do Nikaraguy, informovala agentura AP.

Stroj směřoval z Dubaje do Managuy. Převaděčství mezi Indií a Nikaraguou je podle vyšetřovatelů poslední dobou na vzestupu. Běženci pak směřují do USA nebo Kanady. Z paluby letounu byli dva pasažéři vzati do vazby. Měli u sebe značnou sumu peněz a větší množství pasů. Úřady je v pondělí propustily s tím, že jejich vyšetřování bude dále probíhat na svobodě.

Kritika údajného porušování lidských práv

„Rozhodnutí celní služby jsme napadli, protože neznáme přesné důvody, proč jsme se do této situace dostali,“ uvedla advokátka Aurore Opyrchalová. Cestující byli umístěni v jedné z budov letiště se sprchami venku. I to nevládní organizace kritizovaly. „Co se týče lidských práv, je to přinejmenším komplikované,“ doplnila právnička podle agentury AFP.

Kvůli nedodržení právních procedur bylo rozhodnuto, že letadlo zamíří do Indie. Poskytla ho společnost Legend Airline jako charterový spoj. Teď se zříká veškeré zodpovědnosti. Do Indie podle agentury AP nakonec letí, až na dva zadržené a 25 žadatelů o azyl, všichni. „Nebylo správné, že museli čekat tak dlouho, jejich osobní práva nebyla respektována,“ uvedla Liliana Bakayoková, právnička letecké společnosti.

Případ zřejmě bude mít soudní dohru. Ať už ze strany aerolinek, nebo pasažérů, kteří si zaplatili cestu do Nikaraguy a skončili v Indii. Zda skutečně šlo o obchod s lidmi, stále není jasné. Francouzské úřady původní záměr letu dále vyšetřují.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na argentinském letišti řádil hrozivý orkán. Smýkal boeingem, ten smetl schody pro cestující

Tagy: