Tajný dopis královny Alžběty II. unikl na veřejnost. Zpochybňuje přesvědčení o Harrym a Meghan

Královna Alžběta II. se obávala o bezpečnost prince Harryho poté, co se její vnuk a mladší syn současného krále Karla III. rozhodl v lednu 2020 opustit královský palác. Část tajné korespondence zesnulé britské královny Alžběty II. zveřejnila v úterý některá britská média.

Královna chtěla zachovat bezpečnostní opatření v okolí prince Harryho, jeho manželky Meghan a jejich dětí, uvedl deník Express s odvoláním na soudní dokumenty odtajněné v prosinci minulého roku.

ČTĚTE DÁLE: Zraněná princezna Anna do Skotska nejela. Karel III. asi rozšíří počet pracujících členů rodiny

Nejvýše postavený pobočník královny měl prohlásit, že „zachování bezpečnosti vévody a vévodkyně ze Sussexu bylo pro královnu Alžbětu a její rodinu zcela klíčové“. Buckinghamský palác měl zájem pokračovat v zajišťování „účinné bezpečnosti“ prince Harryho i poté, co opustil  královskou rodinu. Odtajněné texty tak podle deníku The Telegraph zpochybňují dřívější přesvědčení, že Harry a Meghan byli královskou rodinou po svém odchodu zcela odstřihnuti.

Harry odhalil řadu tajemství o královské rodině

Princ Harry spolu s Meghan opustili Buckinghamský palác v lednu 2020, připomněl web BBC. Podle oficiálního vyjádření vévody a vévodkyně ze Sussexu, jak zní oficiální šlechtický titul manželského páru, měla být důvodem této zásadní změny touha po změně životního stylu. Oba se zároveň chtěli přestěhovat do Spojených států a více se věnovat podnikání.

Mladší bratr korunního prince Williama má zároveň dlouhodobé neshody s vládnoucím britským rodem Windsorů. Ve své autobiografii nazvané Spare (česky Náhradník) Harry odhalil nejen řadu tajemství ze svého života, ale i ze zákulisí královské rodiny, a to včetně vyhrocených situací. Z knihy se ihned po vydání v lednu 2023 stal prodejní hit.

Komplikované vztahy mezi princem Williamem a Harrym královnu podle svědků znepokojovaly až do posledních dnů jejího života, připomněl web The Telegraph. Alžběta II. zemřela 8. září 2022. Spisovatel a znalec poměrů v britské královské rodině Omid Scobie například pro web Sky News zmínil, že Harry neměl v té době tušení o špatném zdravotním stavu královny Alžběty II. Zbytek královské rodiny Windsorů se přitom již scházel ke smrtelné posteli jedné z nejvýznamnějších panovnic britské historie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strach o jednoho z nejoblíbenějších členů královské rodiny. Po zranění skončil v nemocnici

Tagy: