Středulovi se bude hodit armáda odborářů. Dovede využít nálady lidí, říká Kovanda

Lukáš Kovanda

Divoká karta (603)

Tíživou inflaci a krizi s ní spojenou určitě využijí někteří prezidentští kandidáti během nadcházejících měsíců. Shodli se na tom ekonomové Lukáš Kovanda a Štěpán Křeček společně s exministrem financí za ANO Ivanem Pilným v pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS. Často zmiňovali zejména předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středulu.

Pokud někdo dovede využít nálady lidí, které štve růst cen spjatý s inflací, pak je to Josef Středula. „Myslím si, že pan Středula jako obratný rétor a politik té situace využije. Armáda odborářů, kterou má k dispozici, se mu může hodit,“ řekl na adresu odborového předáka hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Dodal, že lze zcela jistě očekávat, že Středula bude se svými odboráři velmi hlasitý a může dojít také na demonstrace. „Nějaké blokády hlavního města si lze představit,“ pokračoval Kovanda. Středula podle něj totiž umí tlumočit potíže lidí, které současná situace zatěžuje.

S názorem, že inflace a recepty na její řešení budou velkým tématem prezidentských voleb, souhlasil také Pilný. Dodal ale, že to bude platit i při podzimních komunálních volbách. Středulovu roli v tomto ohledu ovšem nevnímá jako příliš velkou. „Nepřeceňoval bych jeho vliv, protože pan Středula reprezentuje jen část odborových organizací,“ zmínil exministr, ale zároveň doplnil, že u levicové či populistické části populace může zabodovat.

Hlavní ekonom BH Securities a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček souhlasil s Kovandou, že by Středula v rámci své prezidentské kampaně mohl coby odborový předák zorganizovat demonstrace lidí, kteří se dostávají do problémů. „Můžeme přijít o sociální smír. Na podzim budeme mít demonstrace a on si udělá na těch lidech kampaň zadarmo,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Pilný: Petr Pavel je reprezentativní, ale není vidět

Středula nebyl jediným prezidentským kandidátem, kterého ekonomové zmiňovali. Třeba Pilný velmi kladně hodnotil aktuálně druhého muže průzkumů – generála ve výslužbě Petra Pavla. Exministru financí imponuje, že si Pavel udělal jméno ve světě a umí reprezentovat. Vidí však i minusy. „Co u něj momentálně postrádám, je nějaký tlak,“ dodal Pilný s tím, že Pavel aktuálně není vidět natolik, aby mohl uspět.

Křeček poukázal na to, že Pavel často mluvil zejména v březnu kvůli válce, kterou Rusko rozpoutalo na Ukrajině. „V březnu či po začátku války na Ukrajině měl pan Pavel velkou výhodu, protože se věnuje problematice, která je mu nejbližší. Teď se ale téma mění,“ řekl ekonom.

Zároveň připomněl i kandidaturu bývalého předsedy vlády Andreje Babiše. „Na něj má každý silný názor,“ zmínil Křeček. Expremiér už nyní zvedá téma inflace a pravidelně útočí na kabinet Petra Fialy.

Babiš je aktuálně považován za hlavního favorita voleb. Vyplývá to hned z několika průzkumů, naposledy mu vítězství predikovala agentura Median. Za expremiérem je takřka ve všech průzkumech zmiňovaný Petr Pavel. Ani jeden však svoji kandidaturu na prezidenta definitivně nepotvrdil. Středulu agentura Median už řadí na třetí místo.

Tagy: