Střelba a plynové granáty v okupovaném Chersonu. Rusové zranili nejméně dva demonstranty

Protivládní protesty v Moskvě 15. března 2022

Vývoj bojů na Ukrajině (21.3.)

Ruská armáda zaútočila na obyvatele Chersonu, kteří se zúčastnili protestu proti invazi na Ukrajině. Použila slzný plyn, plynové granáty a dav rozháněla střelbou do vzduchu, píší zahraniční média s odvoláním na očité svědky. Na místě jsou ranění, sociálními sítěmi se šíří zejména záběry zakrváceného seniora.

Incident z náměstí Svobody jako jedna z prvních potvrdila agentura Ukrinform s odvoláním na místopředsedu regionální rady Jurije Sobolevského. „Senior byl zraněn na noze, škrtidlo rychle nasazeno. Bylo tam hodně krve. Ruští agresoři použili proti demonstrantům slzný plyn a plynové granáty,“ uvedl Sobolevskij.

Podle ruské BBC navíc vojáci stříleli do vzduchu, aby rozehnali početný dav. Sociálními sítěmi se šíří hlavně záběry již zmíněného seniora. Je vidět, jak mohutně krvácí a ostatní demonstranti se o něj starají. Další zdroje hovoří o více raněných, které musely odvézt sanitky do nejbližších nemocnic. Polský server Onet uvedl, že podle neoficiálních informací ze sociálních sítí byli zraněni dva demonstranti.

Někteří z demonstrantů vyšli do ulic již v neděli. V rukou drželi ukrajinské vlajky a na adresu Rusů vykřikovali hesla jako „Jděte domů“. Ruské armádní vozy s písmenem Z, které se stalo symbolem ruské okupace, pak přinutili ze zmíněného náměstí vycouvat.

Rusové dobyli Cherson již v prvních dnech invaze. Podle britského ministerstva obrany dosadili ve městě dosadit promoskevskou vládu po vzoru separatistických republik s centry v Doněcku a Luhansku.

Tagy: