Střelba na stadionu nebo syn umlácený cihlou v ruce otce. USA trápí rostoucí násilí

Kolegové truchlí za policistu z Houstonu, který zemřel v sobotu během střelby v jednom z barů.

V posledních dnech zažily Spojené státy mnoho případů ozbrojeného násilí. Během několika přestřelek napříč zemí utrpěly zranění desítky lidí včetně policistů a několik osob jim podlehlo. Kriminalita v USA zůstává už od jarních lockdownů mimořádně vysoká, v mnohých oblastech roste počet střelných incidentů i vražd.

Středoškolský zápas v americkém fotbale v alabamském městě Mobile přerušila série výstřelů. „Dav se rozprchává a teď fanoušci vybíhají na hřiště. A hráči si lehají na zem,“ popisoval páteční dění na stadionu komentátor zápasu. Před stadionem zůstali čtyři zranění lidé, včetně dvou nezletilých. „Tohle je místo, kam chodí rodiny s dětmi. Takový druh násilí nebudeme tolerovat,“ hřímal policejní náčelník v Mobile Paul Prine.

V Mobile se sice už nic podobného neopakovalo, na jiných místech v USA se ale během víkendu odehrály další krvavé přestřelky na veřejnosti. Po dvou takových například zůstaly uzavřené obchodní domy v Pensylvánii a v Michiganu, kde utrpělo zranění celkem šest lidí. Scénáře byly prakticky stejné. „Došlo tam ke rvačce několika lidí, která vyústila v to, že její účastníci tasili zbraně a začali z nich střílet,“ popsal policejní vyšetřovatel z Michiganu Jim Baldwin.

Další přestřelka vypukla u univerzity v Louisianě. Zranilo se osm lidí, jeden člověk zemřel. K podobné střelbě tu přitom došlo už podruhé v jednom týdnu. Univerzita viní gangy. „Tyto situace vytvářejí lidé zvenku a ohrožují zdraví i životy,“ má jasno Rick Gallot, rektor Gramblingovy univerzity.

Muž ubodal ženu a umlátil syna

Nejtragičtší případ se odehrál v neděli ve Fort Smith v Arkansasu. Policista přivolaný k domácímu násilí objevil v domě muže, který utloukal svého syna cihlou. Při zatýkání ho náhle sekl nožem do hrdla. „Strážník vystřelil dvě rány ze služební pistole a zabil ho,“ popsal policejní náčelník Danny Baker. Policista útok přežil, chlapec ale zemřel, stejně jako jeho matka, kterou našli ubodanou v další místnosti.

Podobné štěstí jako policista z Fort Smith už neměl jeho kolega z Hollywoodu na Floridě. Yandi Chrino byl zastřelen v neděli pozdě večer, když byl zavolán k incidentu. Policie později v souvislosti se střelbou zatkla 18letého mladíka a obvinila ho z vraždy. Chrino byl prvním policistou od roku 2008, který v Hollywoodu zemřel během výkonu služby.

A zvuky výstřelů neutichly ani tento týden. Další tragický incident hlásí město Kenosha ve Wisconsinu. Úterní střelba si tam vyžádala tři oběti, další dva lidé skončili v kritickém stavu v nemocnici. Policie zahájila vyšetřování, bližší detaily zatím neposkytla.

Spojené státy se v poslední době potýkají s prudkým nárůstem kriminality. Podle FBI se loni zvýšil meziročně počet vražd o 30 procent na 21 570. „Je to nejvyšší nárůst za 100 let,“ uvedl pro stanici CNN Robert Anderson z Národního centra pro zdravotnické statistiky.

V mnohých oblastech to na zlepšení situace nevypadá ani letos. Například v kalifornském San Diegu stoupl za první polovinu letošního roku počet střelných incidentů skoro o polovinu. Ve stotisícovém Pueblu v Coloradu se zase potýkají se 122procentním nárůstem vražd, letos jich místní úřady evidují už 20. A s rostoucím počtem incidentů, v nichž figurují střelné zbraně, se potýká i slavný New York.

Tagy: