Zázrak v hořícím letadle. Všech 21 osob na palubě se zachránilo díky nevídanému štěstí

Nevídané štěstí potkalo cestující úterního letu z Houstonu do Boston. Letoun měl při startu važné potíže, narazil do nedalekého plotu a ihned začal hořet. Všem 21 osobám na palubě se však podařilo plamenům uniknout a jako zázrakem všichni vyvázli bez vážnějších zranění. Nejmladšímu cestujícímu bylo jen 10 let, pasažéři mířili na baseballový zápas.

Na palubě letadla McDonnell Douglas MD-87 bylo v době nehody 18 cestujících, dva piloti a jedna letuška. „Tohle je pro vás všechny dobrý den. Pro mnoho lidí dokonce den oslav,“ cituje americká CNN mluvčího texaského ministerstva veřejné bezpečnosti Stephena Woodarda.

Incident se k překvapení všech, kteří viděli obrázky zdevastovaného hořícího letounu, obešel bez vážnějších zranění. Jeden pasažér nahlásil podle tamních úřadů bolest zad, další osoba pak měla problémy s dýcháním. Oba cestující skončili ještě ten den v nemocnici, během několika desítek minut ale byli propuštěni a vrátili se na houstonské letiště.

Jaká je příčina nehody, ještě není jasné. „Informace, které máme v tuto chvíli k dispozici, naznačují, že letadlo na konci dráhy nedosáhlo potřebné výšky, přeletělo silnici Morton Road a přistálo na poli severně od letiště, kde začalo hořet,“ uvedl na Facebooku soudce okresu Waller Trey Duhon.

Jednalo se o charterový let mířící na zápas prestižní americké baseballové ligy (MLB) mezi Houstonem Astros a Bostonem Red Sox. Vlastníkem letounu je stavební firma Flair Builders, kterou založil James Alan Kent. Americká CNN požádala společnost o vysvětlení incidentu, odpovědi se ale nedočkala.

Nejmladšímu pasažérovi bylo 10 let

Podle mluvčího Úřadu pro veřejné bezpečí Stephena Woodarda letadlo urazilo před havárií jen asi 500 metrů. Jedním z přímých svědků nehody byl i komisař Justin Beckendorff. „Měl jsem schůzku poblíž. Viděl jsem oblak kouře a krátce poté i plameny,“ uvedl. Společně se zaměstnanci, kteří opravovali nedaleko mosty a silnice, pomohli natáhnout přes pole hasičské hadice a i díky nim se podařilo dostat požár včas pod kontrolu.

Velitel hasičů Tim Gibson uvedl, že všichni cestující se dokázali z letounu vyprostit sami.  Nejmladšímu pasažérovi přitom bylo jen 10 let. Okolnosti havárie vyšetřuje Federální letecký úřad (FAA) a Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB).

Tagy: