Střelba, výbuchy, trosky a křik. Ukrajinci zveřejnili záběry tvrdých bojů o Severodoněck

Ukrajinský voják s útočnou puškou, 14. května

Ukrajinci zveřejnili záběry tvrdých bojů o Severodoněck

Po týdnech velmi brutálních bojů se ukrajinští vojáci kompletně stáhli z luhanského Severodoněcku. Vyplývá to z vyjádření tamního gubernátora i starosty. V posledních dnech se na sociálních sítích začaly šířit záběry, které mají ukazovat kruté střety obou armád v tomto městě. Na jednom z videí jsou vidět obránci, kteří z areálu rozbořené továrny Azot pálí na nepřátelské jednotky pomocí útočných pušek, kulometů i raketometů.

Střelba z útočných pušek, samopalů, kulometů i raketometů, odpadávající nábojnice na zem, křik, výbuchy, trosky a všudypřítomný prach ze sutin. Někteří ukrajinští vojáci zdokumentovali, jak v posledních dnech vypadaly brutální boje o Severodoněck, a to především v prostorách chemického závodu Azot.

Právě tam docházelo v uplynulých týdnech k nejtvrdším střetům mezi oběma armádami. Nyní se zdá, že se ukrajinští vojáci na základě rozkazu z oblasti přesunuli dál na západ.

„Obránci Severodoněcku se budou muset stáhnout z města na nové a silnější pozice. Veškerá kritická infrastruktura byla zničena. Až 90 procent města bylo poškozeno a 80 procent obytných budov se bude muset strhnout,“ uvedl v pátek na sociální síti Telegram gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.

Jeho slova pak v sobotu potvrdil starosta Severodoněcku Oleksandr Strjuk: „Naši vojáci už bohužel město téměř zcela opustili.“ Později téhož dne uvedl, že východoukrajinské město je už zcela pod kontrolou jednotek ruské armády. Gubernátor Hajdaj doplnil, že bombardování a ostřelování Severodoněcku a Lysyčansku pokračovalo i v sobotu.

Obránci Lysyčansku však okupantům nadále vzdorují. Kdyby se Rusku povedlo obsadit i toto město, přiblížilo by se splnění jednoho ze svých deklarovaných válečných cílů, a to získání plné kontroly nad Luhanskou oblastí. Její území Moskva krátce před únorovou invazí uznala jako samostatnou republiku.

Nicméně kontrola nad Severodoněckem či Lysyčanskem podle vojenských analytiků neznamená zásadní zlom ve válce. Význam těchto měst je spíš symbolický než strategický, shodují se experti.

Tagy: