Střelba za bílého dne v Paříži: Policisté na kolech usmrtili ženu v ujíždějícím autě

Honička v Paříži skončila tragicky.

Honička v Paříži skončila tragicky

Jeden mrtvý, jeden těžce zraněný a rozstřílené auto na pařížském bulváru. Tak skončila silniční kontrola a následná honička v ulicích Paříže. V krátké době jde už o druhý podobný zásah v ulicích města.

Stalo se to za bílého dne poblíž pařížského bulváru Barbés. Policejní hlídka na kolech si všimla auta, kde jeden z pasažérů nebyl připoutaný. Policisté chtěli auto zkontrolovat, řidič ale před blížícími se policisty šlápl na plyn. Pustili se proto za ním.

„Viděl jsem auto, projelo kolem nás opravdu rychle a pak jsem slyšel několik výstřelů,“ popsal svědek události. Policisté na bicyklech řidiči nadjeli z boční ulice a střetli se na křižovatce, kde auto uvízlo v zácpě.

Byla to prý sebeobrana

Právě tam na auto vystřelili, podle svých slov v sebeobraně. „Policisté se cítili ohroženi autem, které proti nim vyrazilo. Proto na záchranu života svého i svých kolegů, kteří na místo přijížděli, použili zbraně,“ vysvětlil policejní mluvčí François Bersani.

Ženu na místě spolujezdkyně zasáhla střela do hlavy a krátce po převozu do nemocnice zemřela. Řidič skončil s těžkým zraněním hrudníku na jednotce intenzivní péče a zatím není schopen vypovídat. U policie měl už několik záznamů a za volant usedl bez řidičského průkazu, který mu byl zabaven. Střelba za bílého dne uprostřed metropole vyvolala skandál.

„V poslední době je to už druhý takový případ. Policie střílela a usmrtila lidi, kteří se nechtěli podrobit silniční kontrole. Ano, je to trestuhodný čin. Ale střílet po nich? Od kdy se neuposlechnutí příkazu zastavit trestá střelbou?“ ptal se předseda strany Nepokořená Francie Jean-Luc Mélenchon.

Vyšetřovatelé napočítali na autě devět zásahů. Trojice policistů je ve vyšetřovací vazbě a inspekce zjišťuje, jestli šlo skutečně o přiměřenou sebeobranu.

Tagy: