Falešný bankéř i policista. Gang podvodníků má dokonalý systém, lidi obral o desítky milionů

Podvodníci (ilustračí foto)

Gang podvodníků má dokonalý systém

Kriminalisté čelí gangu kyberpodvodníků, kteří jsou zatím úspěšní s velmi propracovaným podvodem. Postupně vám zavolá falešný bankéř s tím, že vám napadli účet. Poté třeba i falešný policista. Navíc na mobilu se vám pokaždé opravdu zobrazí číslo banky nebo policie.

Přesto, že je u platbomatu cedule varující před podvodem, tak do něj oběť gangu kyberzločinců dala bankovky za desítky tisíc, které už nikdy neviděla. Podvod je totiž vymyšlený do posledního detailu. Na začátku vám pachatelé řeknou, že vám někdo napadl účet.

„Člověk to zvedne a je mu oznámeno, že mu byl zneužit účet, volá vám člověk, který ví, co dělá, volá z nějakého call centra. Snaží se vás donutit, abyste s ním maximálně spolupracoval, pokud nebudete spolupracovat, tak vám pak vyhrožuje, že můžete být trestně stíhán,“ Uvedl pro CNN Prima NEWS kriminalista Policejního prezidia Ondřej Kapr.

Legenda je taková, že si máte vzít maximální možný úvěr, falešný úředník vám vysvětlí, že pak už si na vás nikdo žádnou půjčku nevezme, peníze pak máte vložit do takzvaného platbomatu – podvodníci vám totiž tvrdí, že tam zůstanou vaše peníze v bezpečí – jenomže nezůstanou – přes bílé koně je gang vybere, vy splácíte úvěr a peníze už nikdy neuvidíte.

Tohle už je autentický záznam hovoru s podvodníkem. Vše vypadá opravdu profesionálně. „Pane, vy budete mít označené bankovky, ty budou opět po jedné, je to z důvodu, že se tam opět scanují ty sériová čísla. Tam je důležité, abyste ty bankovky nepomíchal – například s bankovkami, které máte u sebe.“

Policie řeší stovky těchto případů

„Myslím si, že běžný člověk nemůže na první pohled poznat, že mu volá někdo z banky. Používají bankovní terminologii, výborná čeština, zároveň je tam slyšet ruch call centra, během přepínání hovorů je tam slyšet hudba,“ popsal Kapr.

A navíc pachatelů je víc a kromě bankéřů, kteří posílají například falešné průkazy nebo věrohodně vypadající QR kódy s logy bank, vám zavolá například i falešný policista. Pachatelé si propracovali dokonalý systém a svým obětem volají i několik hodin, než jim odevzdají své peníze. „V současné době máme zaznamenáno více než 600 případů se škodou v řádech desítek milionů korun,“ doplnil Kapr.

Podle našich informací se už škody šplhají ke stovce milionů. Muž ze záznamu nakonec podvodníky odhalil. „Každý by měl vědět, že banka nikdy nevolá nikomu, aby vložil někam peníze, rozhodně ne do nějakého platbomatu a podobně. Když vám vznikne nějaký problém, tak si to banka vyřeší sama. Zároveň by člověk měl vědět, že existuje nějaký spoofing – falešní bankéři umějí podvrhnout téměř jakékoliv číslo, a to včetně čísla bank, dokonce i Policie České republiky,“ uzavřel Kapr.

Tagy: