Střídání ve školách je podle Klause mladšího na hlavu. Richterová by testovala ve firmách

Systém rotační výuky na základních školách nedává podle poslance a někdejšího ředitele gymnázia PORG Václava Klause mladšího smysl. Podle něj nesouvisí s ústupem epidemie. Klaus to řekl ve speciálním vysílání o rozvolňování na CNN Prima NEWS. Hostem vysílání byla i pirátská poslankyně Olga Richterová, která prohlásila, že by se mělo více testovat ve firmách.

„Školy mají být otevřené a taková opatření, že se střídají, jsou na hlavu a nijak nesouvisí s ústupem epidemie,“ míní Klaus ml. Dodal, že školy by vůbec nezavřel. „Stovky sestřiček a lékařek chyběly v nemocnicích, protože musely hlídat děti,“ prohlásil.

Režim ve školách se mění od pondělí 30. listopadu. Prezenční výuku měli dosud prvňáci, druháci, žáci speciálních škol a poslední ročníky středoškoláků. Ve středních školách fungovala ještě prezenční praktická výuka. Ostatní žáci se zatím od poloviny října kvůli epidemii covidu učili na dálku. Díky zlepšení situace ale v pondělí půjdou do škol i žáci devátých tříd a zbytek prvního stupně základních škol. Šesté až osmé třídy, stejně jako ročníky nižšího gymnázia, které odpovídají druhému stupni základních škol, se budou po týdnech střídat v distanční a prezenční výuce.

Richterová: Vláda má motivovat k testování zaměstnanců ve firmách

Hostem speciálního vysílání CNN Prima NEWS byla i pirátská poslankyně Olga Richterová. Uvedla, že vláda by měla zdůvodnit, proč nechala malé obchody zavřené tak dlouho a v supermarketech se mohlo prodávat veškeré zboží.

„Maloobchody nejsou prokazatelné riziko. Argument vlády byl, že chtěla snížit mobilitu lidí. To sice chápeme, ale to procento lidí, kteří se mohli v malých obchodech nakazit, je velmi malé a přitom ten ekonomický dopad je obrovský,“ konstatovala Richterová.

Řekla také, že ve vládních nařízeních zůstává spousta nejasností. „Například nedává smysl nosit roušky při aktivním sportu, není dotažen osud ski areálů,“ vyjmenovala.

Řešením, jak snížit počty nakažených, podle Richterové je, aby se více testovalo na pracovištích. „Mám obavu, aby pandemie nenabrala síly. Žádáme premiéra, aby firmy byly na pracovištích motivované testovat, a ne aby měly přístup – nechoďte na testy, abychom nemuseli všichni do karantény,“ prohlásila.

Tagy: