Stropnickému ze zámku utekli Ukrajinci. Nastydly jim děti, brečel jsem, říká jeho partner

Pomoci lidem prchajícím před válkou na Ukrajině se rozhodli také Matěj Stropnický s přítelem Danielem Krejčíkem. Několika rodinám s dětmi proto nabídli ubytování na jejich zámku v Osečanech. Jedna z rodin se ovšem rozhodla jejich azyl nečekaně opustit. Na zámku jim prý byla zima. Děti navíc nastydly.

„Brečel jsem. Měl jsem najednou pocit, že i když se snažíme pomáhat do vyčerpání sil, je to málo,“ svěřil se na svém facebookovém profilu herec Krejčík.

O tom, že u sebe plánují ubytovat několik rodin z Ukrajiny, informovali na konci února. Zámecké pokoje pro nově příchozí co nejvíce zútulnili. „Nabízíme zdarma ubytování až pro čtyři ukrajinské rodiny do 20 osob a bez domácích zvířat ve čtyřech velkých pokojích našeho zámku. S topením, společnou koupelnou na několik týdnů, nebo i jednotky měsíců,“ avizovali. Během pár hodin už měli plné kapacity.

Asi by bylo pokrytecký psát o dalším dni pozitivně, protože byl pro nás s Matějem náročný. 🇺🇦 Jedna rodina se rozhodla...

Posted by Daniel Krejčík on Tuesday, March 8, 2022

Po necelých dvou týdnech však museli řešit nečekaný problém. Jedna z rodin se totiž rozhodla z Osečan odejít. „Jedna rodina se rozhodla nás opustit a přesunout se do Prahy,“ svěřil se na sociálních sítích Krejčík. „Děti si v neděli hrály celý den s českými dětmi na hřišti a nastydly. Ráno nám maminka sdělila, že jsou nemocné, že se rozmyslela a chce jít s dětmi do Prahy, že chce být ve městě a odjíždí okamžitě,“ vylíčil herec na Facebooku.

Celá situace ho dojala, neubránil se ani slzám. „Matěj se jí snažil vysvětlit, že chápe její rozrušení z toho, že jsou děti z běhání nastydlé, ale že v Praze jsou obrovské fronty na zařízení formalit, bude komplikované najít si práci a bydlení je obrovsky drahé,“ popsal Krejčík.

Matěj je držák

Rodině se prý snažili pobyt tam co nejvíce zpříjemnit. „Matěj vzal maminku s dětmi do školy, domluvil, že do ní nastoupí, mamince jsme našli nabídku práce. Přesto pod vlivem situace a emocí odjela. Ostatní rodiny tady zůstaly,“ pokračoval. „Věděli jsme od lidí, že se to často stává. Překvapivě mě to zabolelo. Brečel jsem. Měl jsem najednou pocit, že i když se snažíme pomáhat do vyčerpání sil, je to málo. Že to nestačí,“ doplnil Krejčík.

Netrvalo však dlouho a za zmíněnou rodinu našli náhradu. Ozvala se jim další, která nutně shání ubytování. „Chvíli po tom, co odjeli, volala další rodina, že nutně potřebují ubytování. Řekl jsem, že se teď jedno uvolnilo. Paní po telefonu plakala radostí a říkala, že jsme andělé. Je to emocionální houpačka. I pro nás s Matějem, on je fakt držák,“ uzavřel Krejčík.

Zámek v Osečanech si Stropnický s Krejčíkem pořídili před čtyřmi lety. Za historický objekt ze 17. století zaplatili dvanáct milionů korun. Jak Stropnický přiznal, půjčila mu na něj jeho matka Lucie.

Tagy: