Babiš přiznal nákup nemovitostí ve Francii. Pro politika to nebyl vhodný postup, říká

Premiér Andrej Babiš (ANO) během kampaně

Babiš se v debatě bránil: Dílo Bakaly, články proti mně zařídila mafie. Peníze jsem nepral

Premiér Andrej Babiš (ANO) přiznal, že postup, kterým před 12 lety nakupoval nemovitosti ve Francii, nebyl pro politika vhodný. „Tehdy jsem ale v politice nebyl,“ hájil se předseda vlády. Také se důrazně ohradil vůči podezřením, že by porušil zákon.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) se bude zabývat informacemi z Pandora Papers, které se týkají premiéra Andreje Babiše i dalších Čechů. Uvedl to mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Web Investigace.cz v neděli napsal, že si Babiš přes své firmy v daňových rájích poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud.

„Národní centrála proti organizovanému zločinu SKPV bude ve věci konat, a to nejen ohledně premiéra České republiky, ale i všech občanů ČR, kteří jsou v takzvané kauze Pandora Papers uvedeni,“ uvedl Ibehej. Více informací podle něj NCOZ nyní poskytovat nebude.

V mezinárodním novinářském projektu Pandora Papers, který se zabývá využíváním offshorových společností, figuruje v uniklých dokumentech přes 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. „Jsou mezi nimi bývalý ministr, zločinec, lokální politici, bankéř, zbrojaři, realitní i mediální magnáti i nejbohatší lidé Česka,“ uvedl web Investigace.cz. Konkrétní jména kromě Babiše zatím server nezveřejnil.

I když Babiš připustil, že postup, kterým před 12 lety nakupoval nemovitosti ve Francii, nebyl vhodný pro politika, zároveň odmítá, že by vlastnil nějaký offshore či se dopustil praní peněz. Také se důrazně ohradil vůči podezřením, že by porušil zákon.

„Samozřejmě, politik si to nemůže dovolit, ale já jsem tu transakci dělal před 12 lety. Bylo to doporučení realitní kanceláře. Doporučila to koupit přes advokáta. Není to nic nelegálního,“ prohlásil premiér.

Zprávu převzala média po celém světě

Zveřejněné informace pokládá Babiš za pokus o očernění své osoby a o ovlivnění voleb. „Je to stejné jako v roce 2017. Tehdy jsem byl obviněn stejnou partou, tedy panem Bakalou, který to celé organizoval, že nemám transparentní peníze na dluhopisy. Já si tehdy nechal udělat audit, abych veřejnosti ukázal, že je to lež. Původ peněz jsem prokázal. Chápu, že je před volbami, že se to znovu opakuje,“ řekl Babiš CNN Prima NEWS.

Zprávu Pandora Papers převzala média po celém světě. „Jde o zatím poslední trapas pro bývalého oligarchu, který prý vstupoval do politiky, aby bojoval proti korupci,“ uvedl například britský deník The Guardian.

Kromě Babiše hrozí potenciální vyšetřování v zahraničí také ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, bývalému britskému premiérovi Tonymu Blairovi, zpěvačce Shakiře nebo německé modelce Claudii Schifferové.

Tagy: