Sychravý podzim se hlásí o slovo. Po víkendu ale teploměry zase vyletí k dvacítce

Deštivé počasí (Ilustrační foto)

O víkendu se nejvyšší teploty budou pohybovat mezi 11 a 18 °C. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pro nadcházející dny předpovídají déšť a přeháňky. Začátek nového týdne přinese mírné oteplení.

V sobotu očekávejte oblačno až zataženo, ojediněle se vyskytne déšť nebo přeháňky. Do střední Evropy bude od jihovýchodu zasahovat nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu. „Přes Čechy postupuje také frontální rozhraní, které přináší velkou oblačnost,“ vysvětlil meteorolog Miloš Dvořák z ČHMÚ pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Změna klimatu jako existenciální hrozba pro život na Zemi. Vědci varují před extrémy v počasí

Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 11 a 15 °C, na jihu Moravy vystoupají až k 17 °C. „Kdo se vydá na hory, může očekávat teploty okolo osmi stupňů,“ sdělil Dvořák. Povane mírný jihozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, večer ale zeslábne.

Podobně bude i v noci na neděli s tím rozdílem, že rtuť teploměru klesne k 8 až 4 °C. Vítr téměř ustane.

Oblačno až polojasno předpovídají meteorologové ČHMÚ také na neděli. Opět se mohou vyskytnout přeháňky. Teploty se vyšplhají ke 14 až 18 °C, při déletrvající nízké oblačnosti a na severozápadě a severu se budou pohybovat kolem 12 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V pondělí zůstanou na obloze nějaké ty mraky a zejména ve východních Čechách a na Moravě se místy vytvoří mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží až do odpoledne. Nejvyšší teploty vystoupají na 15 až 19 °C, při déletrvající nízké oblačnosti a na severozápadě se budou pohybovat jen kolem 12 °C. Povane mírný jižní až jihovýchodní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

V úterý se na západě a postupně na většině území vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Očekávejte 10 až 14 °C, na jihovýchodě a východě se teploty budou pohybovat kolem 16 °C. S postupem dne může zesílit vítr.

Tagy: