Svěrák: Ukrajinci bojují za to, co bereme jako samozřejmost. Společnost zdětinštěla

Jan Svěrák patří mezi úspěšné české režiséry.

Interview (418)

Aktuální situace na Ukrajině významně ovlivňuje každého, včetně oscarového režiséra Jana Svěráka. „Jako celosvětová společnost jsme určitým způsobem zdětinštěli a hledali zástupné problémy, protože nám nic nechybělo. Ukrajinci nyní bojují za to, co považujeme za samozřejmost,“ uvedl v pořadu Interview na CNN Prima NEWS.

Zatímco celý svět sleduje aktuální dění a otřesné záběry z války na Ukrajině, Svěrák se snaží hledat na celé situaci pozitivnější stránku. „Potěšilo mě, jak se celý svět a Evropa sjednotily. Považoval jsem za nemožné, abychom se jako lidé žijící v kapitalistickém systému vzdali toho, co je pro nás svaté, a to zisku,“ podotkl.

Právě to však podle něj západní firmy v Rusku udělaly. „Začaly Rusko opouštět, nechaly tam věci a najednou řekly, že lidský život, důstojnost a slušnost je více než zisk. Z toho mi jde husí kůže. Obrovská vlna soucitu s Ukrajinou a lidstvím ve mě téměř vyvažuje strach a hrůzu z války a Putina,“ pokračoval Svěrák.

Dodal, že Západ musí zůstat kvůli situaci na Ukrajině dál bdělý. „Je to realita. Za celý svůj život jsem na obrazovkách nikdy neviděl mrtvolu, ale teď jsme tomu vystaveni. Je to totální změna. Jako celosvětová společnost jsme určitým způsobem zdětinštěli a hledali zástupné problémy, protože nám nic nechybělo. Takový políček jsme si asi zasloužili,“ myslí si.

Ukrajinci touží po životní změně

Sám Svěrák nyní pomáhá ukrajinské rodině. Lidé z okupovaného území však v Česku budou nadále přibývat. Jak bychom podle režiséra mohli atmosféru pomoci udržet? „Bude to těžké. Podle odborníků nám však chybí pracovní síla, a tito lidé jsou zvyklí na špatné zacházení. Proto budou vděční za to, že dostanou práci,“ uvedl. Následně připomněl, proč podle něj ke konfliktu na Ukrajině došlo.

„Ukrajinci pocházejí z blízkosti Ruska, ale přitom je v nich chuť po demokracii a touha po životní změně. Ukrajina měla chuť přidat se k Evropě, proto je tam podle mě válka. Ukrajinci chtějí žít evropskými standardy. Mají vůli a bojují za něco, co považujeme za samozřejmost, čehož si tak nevážíme. Sami bychom za to nebyli schopni bojovat, a to nám oni budou připomínat,“ zdůraznil. Dodal, že lidé, kteří do Česka utekli, jsou „mladí, představují pracovní sílu a přináší život a to, co jsme už pozapomněli“.

Tagy: