Svoboda: Chystaný puč v Bělorusku? Kéž by se povedl. Režim je tam brutální, drží ho Putin

Bývalý předseda strany Cyril Svoboda (KDU-ČSL)

K věci (61)

Běloruská opozice oznámila, že je připravena provést puč proti Alexandru Lukašenkovi. Bylo by dobré, kdyby se tento plán povedl, řekl bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS ovšem uvedl, že Lukašenko zadupal opozici do podzemí. Podotkl, že bez podpory ruského prezidenta Vladimira Putina by Lukašenko nebyl u moci. Svoboda dodal, že Putinovu hrozbu jadernými zbraněmi je třeba brát vážně.

Opoziční Asociace bezpečnostních sil Běloruska (BYPOL), která operuje v polském exilu, otevřeně informovala, že je připravena provést puč v Bělorusku proti Alexandru Lukašenkovi. Bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda v pořadu K věci na CNN Prima NEWS uvedl, že by byl rád, kdyby tento plán uspěl. „Lukašenko dramaticky a naprosto brutálně zadupal opozici někam do podzemí. V Bělorusku jsou určitě stovky, možná tisíce lidí ve vězení kvůli účasti na demonstracích, kteří dostali tresty v řádu let. Všichni, kteří se jakkoliv projevili proti Lukašenkovi, přišli o své pozice v zaměstnání. Je tam naprosto dramatický a brutální režim. Pokud je šance na změnu, tak je to jenom dobře,“ uvedl Svoboda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zavedení cel byla poslední kapka. Začali jste ekonomickou válku, zní z Podněstří k Moldavsku

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko má ale velkou podporu svého ruského protějšku Vladimira Putina. „Ti dva se jeden drží druhého. Lukašenko by nebyl u moci, kdyby neměl podporu Putina. Nejsem schopen posoudit, jestli je ten plán reálný, ale určitě je dobře, že se opět otevírá otázka Běloruska, protože nesmíme zapomenout na to, co se v Bělorusku děje,“ sdělil Svoboda.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek zároveň pohrozil, že země Severoatlantické aliance riskují jaderný konflikt, pokud vyšlou své vojáky na Ukrajinu. Podle Svobody je lepší brát jeho slova vážně. „Nejhorší je vzít to jenom jako rétorické cvičení a nepřipravit se. Já to beru vážně. Zároveň to ale svědčí o tom, že Putin nenaráží nikde ve světě na nějaký velký odpor, tedy kromě zemí, které podporují Ukrajinu. On chce předvést, že má sílu,“ sdělil Svoboda.

Putin o konfliktu na Ukrajině začal mluvit jako o válce, podle Svobody je ale u něj potřeba rozlišovat domácí a zahraniční scénu. „On mluví o válce, protože ji interpretuje jako válku proti Rusku. Mluví ke svým Rusům a vysvětluje jim, že se Rusko brání proti ‚spiknutí Západu proti Rusku‘,“ popsal Svoboda.

Spojené státy ovšem uvedly, že nespatřují žádné náznaky toho, že by se Rusko chystalo použít jadernou zbraň, situaci však budou nadále pečlivě monitorovat. „Není to poprvé, co jsme svědky nezodpovědné rétoriky Vladimira Putina. Takto by neměl mluvit vůdce jaderného státu,“ řekl mluvčí americké diplomacie Matthew Miller.

Tagy: