Protest ve skiareálu: Svobodu vlekařům, křičely desítky lyžařů. Zakročila policie

Chcípl PES na lyžích

Zástupci hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES lyžovali u Ostravy

Svobodu všem vlekařům, křičel s vlajkou v ruce Jakub Olbert, majitel rebelující restaurace Šeberák a jeden ze zakladatelů politického hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES, když ve středu na lyžích sjížděl Vaňkův kopec nedaleko Ostravy. Protestu proti vládním opatřením se spolu s ním zúčastnily desítky lyžařů. Krátce před polednem je ale zastavila policie, když lyžařský vlek nechala vypnout a Olberta zadržela. Po dohodě s jeho kolegy jej však propustila.

Akce iniciativy Chcípl PES začala v 11 hodin, krátce poté ale dorazili policisté. Zástupci iniciativy měli areál pronajatý od provozovatele, a za provoz vleků tedy odpovídali oni. Nejprve vlek odmítli zastavit. Policisté proto zadrželi Jakuba Olberta a chtěli jej předvést k podání vysvětlení. „Nakonec jsme se ale s pronajímateli dohodli. Vleky zastavili. Zajištěná osoba pak byla propuštěna,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková.

Areál je v provozu asi týden. Michalíková dodala, že policisté v minulých dnech na místě zasahovali sedmkrát, většinou proto, že dostali oznámení, že vlek jezdí. Strážníci se ale vždy s provozovatelem areálu dohodli, ten vlek vypnul a hlídka odjela. Porušení vládních nařízení pak nahlásili příslušnému správnímu orgánu jako přestupek. „To se stalo i ve středu. Situaci na Vaňkově kopci budeme dnes i v dalších dnech dál monitorovat,“ ujistila Michalíková.

Musíme se snažit přežít

Provozovatel Martin Kafka se k protestu připojil proto, že se po povinném uzavření lyžařských areálů dostal do ekonomických problémů, když musel sehnat 450 tisíc korun na zaplacení účtu za elektřinu. Hrozilo, že jej dodavatel od elektřiny odpojí. Zároveň lidem nabídl prodej předplatného.

„Situaci se nám podařilo vyřešit,“ uvedl Kafka. Dodal, že současnou sezonu značně poznamenanou koronavirovou epidemií a vládními opatřeními, podle kterých jsou skiareály od konce roku uzavřené, už zachránit nelze. „Musíme se jen snažit ji přežít,“ podotkl s tím, že žádný postih zatím nedostal.

Další ze zakladatelů hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES Jiří Janeček z pivovaru Malý Janek řekl, že eviduje přes 2 000 zapojených subjektů do protestu proti vládním opatřením. „Nejde už jen o restauratéry či hoteliéry. Přidávají se další odvětví, která jsou postupem vlády poškozena. Například právě lyžařské areály či kadeřnice,“ uvedl Janeček.

Podle něj ještě na jaře všichni dodržovali protipandemická opatření, ale v současné době už nelze vládě věřit. „Vyzýváme vládu, aby okamžitě zavedla celoplošné záchranné balíčky a zaslala okamžitě finanční prostředky uzavřeným provozům vycházející ze 70 procent tržeb z minulých období,“ zdůraznil Janeček. Vláda by podle něj také měla okamžitě kompenzovat zaměstnavatelům odstupné, které firmy kvůli ukončení nebo omezení podnikání musí vyplácet svým zaměstnancům.

Zástupci hnutí se také plánují ve středu setkat se svými podporovateli, a to v 17 hodin v hospodě u skiareálu. Jako další protestní akce pak chystají například valentýnské pochody na horu Říp nebo na horu Pancíř.

Tagy:
lyžování policie Policie ČR restaurace Ostrava byznys lyže peníze protesty vláda hnutí Česko koronavirus COVID-19 Martin Kafka koronavirová opatření Jakub Olbert Jiří Janeček Chcípl pes skiareály Otevřeme Česko Otevřeme Česko normálnímu životu