Respirátor za deset korun a rouška za tři. Akční nabídku v Lidlu doprovází zmatek

Akce na respirátory a roušky v Lidlu

Davové šílenství kvůli levným respirátorům a rouškám jako na Slovensku se v Česku zatím nekoná. O výhodný nákup respirátoru za deset korun a roušky za tři koruny v supermarketech Lidl zájem je, ale nákup doprovází spíš zmatky. Ke slevě se však rozhodly i další prodejny.

Na balení tří kusů respirátorů za 29,90 Kč a deset roušek za stejnou cenu láká od středy řetězec Lidl. Jeden zákazník si ale může koupit od každého jen tři balení. Kompletně tak za celý nákup, tedy devět respirátorů a třicet roušek, zaplatí 180 korun.

V Příbrami si lidé kvůli výhodné nabídce přivstali a místo tradičních ranních nákupů čerstvých rohlíků na snídani si k pokladnám nesou jen šest krabiček ochranných pomůcek. Následně pokladní přemlouvají, aby si jich mohli koupit více, že je potřebují pro své příbuzné. Zaměstnanci jsou ale neoblomní.

Místo toho, aby nákup zákazníkům rovnou rozdělili na dva, radí jim, ať podniknou druhé kolo a koupí si znovu maximální počet. Pak mohou mít levných respirátorů a roušek, kolik chtějí. Reportérka CNN Prima NEWS vyzkoušela, že taková finta funguje, a podruhé koupila maximální počet ochranných prostředků. Pokladní jí však prozradily, že se obávají, že šílenství po respirátorech vypukne teprve během dne.

Větší zmatky ale od rána panovaly ve Zbraslavi. V tamním Lidlu se už 15 minut po otvírací době zdálo, že respirátory jsou vyprodané. Senioři podle reportéra CNN Prima NEWS dokola kroužili kolem drogistického zboží a ptali se zaměstnanců, proč jich měli na prodej tak málo. Nakonec se ukázalo, že regál s respirátory stojí i na druhé straně obchodu. Tam po nich ale skoro nikdo nesáhl.

Ve Zbraslavi navíc lidé mohli koupit jen jedno balení respirátorů i roušek namísto třech, což se lidem nelíbilo a prosili zaměstnance o navýšení počtu. I tam ale byli neúprosní.

Řetězec Lidl se k podobně velkému zlevnění respirátorů uchýlil na konci ledna i na Slovensku. Tam ale ve svých provozovnách způsobil davové šílenství, které v mnoha případech vedlo k šarvátkám a strkanicím. Například v Prešově bylo zboží pryč během prvních 18 minut. Lidl prodával respirátory s třicetiprocentní slevou, v přepočtu za 52 namísto 78 korun.

Respirátory zlevnily i Globus a Albert

V Česku jsou respirátory FFP2 nebo KN95 zatím povinné jen pro instruktory v autoškolách a jejich žáky. Německo a Rakousko už jejich nošení zavedlo i v hromadné a veřejné dopravě a čeští politici uvažují podobně. „Jel jsem pro respirátory, protože jsou za dobrou cenu. A hlavně jsou to ty FFP2, ty jsou prý dobré,“ řekl CNN Prima NEWS senior v Lidlu v Horoměřicích s tím, že chce mít raději zásobu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) zrušila u respirátorů na dva měsíce daň z přidané hodnoty (DPH), přičemž apelovala na prodejce, aby výhody dočasného odvolání DPH nevyužívali ve svůj prospěch. Její výzvu však nevyslyšel jen Lidl, ochranné pomůcky zlevnily i Globus a Albert. K podobnému kroku se chystá i Kaufland, lékárny Dr. Max nebo on-line obchody Alza.cz a Rohlik.cz.

Například Kaufland v Příbrami ale zatím respirátory ani nenabízí a 15 kusů roušek prodává za 39,90 Kč.

Tagy: