Dávejte si pozor, Češi! Švýcaři jsou jako postřelený medvěd, varuje jejich bývalý brankář

Zapomeňte na to, co bylo. Takový vzkaz vysílá před úterním utkáním Česko—Švýcarsko v prvním kole play-off olympijského turnaje hokejistů Renato Tosio, bývalý brankář švýcarské reprezentace. Ta sice první vzájemný duel s Čechy v základní skupině prohrála 2:3 po samostatných nájezdech, přesto má prý jistou psychickou výhodu.

„Švýcaři mají Česku co oplácet, takže hráči i trenérský tým budou mít jistě velkou motivaci k odvetě,“ říká Tosio v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS a dívá se na klíčový duel o z pohledu celku trenéra Filipa Pešána: „Opak platí pro Česko, které se dostalo pod ještě větší tlak, protože všichni u vás nyní budou očekávat vítězství.“

Renato Tosio (57 let)

Bývalý švýcarský hokejový brankář, který dodnes drží rekord tamní nejvyšší soutěži, když mezi 26. únorem 1985 a 20. březnem 2001 nastoupil k 732 zápasům v řadě za sebou za mateřský EHC Chur a následně za SC Bern, aniž by vynechal jediné utkání.
Vystudovaný projektant pozemních staveb nastoupil za švýcarskou reprezentaci ke 183 utkáním, z mistrovství světa 1992 v Praze si po porážce od Československa v souboji o bronz odvezl čtvrté místo.
Nyní vede jako manažer golfový klub Domat/Ems na východě Švýcarska.

Své krajany přirovnal k postřelenému medvědovi. „Pokud postřelíš medvěda, stane se nebezpečným. A Švýcarsko je nyní jako postřelený medvěd, takže je nebezpečné,“ varuje Čechy s jistou nadsázkou Tosio.

Je pro někoho výhoda, že se v prvním kole play-off opakuje zápas ze základní skupiny Česko–Švýcarsko?
Pokud by skutečně mělo být opakování zápasu něčí výhodou, tak jedině Švýcarska, ale malou. Má totiž Česku co oplácet, takže hráči i trenérský tým budou mít jistě velkou motivaci k odvetě. Opak platí pro Česko, které se dostalo pod ještě větší tlak, protože všichni u vás nyní budou očekávat vítězství, stejně jako v prvním utkání, i když bylo až v prodloužení. Ale teď by to znamenalo i postup do čtvrtfinále.

Ani jeden z týmů v základní skupině nepřesvědčil výsledky ani výkony. Čemu to přičítáte?
To se těžko analyzuje. Přiznám, že jsem viděl Čechy jen v utkání se Švýcarskem. Nejen v něm hráli Švýcaři dobře. Vlastně všechny zápasy základní skupiny odehráli dobře, jen v nich prostě neměli potřebné štěstí. Tím chci říct, že nejsem nespokojený s výkony Švýcarů. A pokud se k nim nyní přidá i to štěstí, kterého je třeba, pak tvrdím: Dávejte si pozor, Češi!

Vítězství Dánska nad Českem i Švýcarskem lze označit za překvapivá. Nebo?
To sice ano, ale Dánsko udělalo velký výkonnostní krok vpřed. Navíc na tomto turnaji nehrálo pod tak velkým tlakem jako Češi či Švýcaři. Navíc je vidět, jak jim vyhovuje menší tzv. zámořský rozměr kluziště.

S výkony Švýcarů nejste nespokojený, ale zářivé ve třech duelech základní skupiny nebyly. Stejně tak u Čechů. Proč, když jde o vrchol letošní sezony?
Navážu na Dánsko. Ono je totiž podstatně jednodušší tzv. bourat než hru tvořit. Pokud mají Dánové vysoké obránce, tak jejich bourací hra na menším kluziště je účinnější než u dobrých týmů jako Česko, které se snaží něco vymyslet. I když ani současné Česko už není takové technické mužstvo jako kdysi, když krásnou hrou dávalo góly do prázdné branky. Ještě připomenu, že pro žádné evropské družstvo není jednoduché se přeorientovat na menší hřiště.

Je totiž podstatně jednodušší tzv. bourat než hru tvořit. Současné Česko už není takové technické mužstvo jako kdysi, když krásnou hrou dávalo góly do prázdné branky.

Kdo bude ve čtvrtfinále Česko–Švýcarsko tvořit hru? A kdo bourat?
Bourat zřejmě bude Švýcarsko. Z historie, i kvůli tomu, jakým hokejovým národem Česko je, ho pořád vidím výše než Švýcarsko. I při pohledu na žebříček Mezinárodní hokejové federace. Myslím si, že Česko je pořád mírným favoritem. Proto by se dalo očekávat, že bude, či by mělo tzv. zápas udělat. Ale pozor, Švýcarsko v posledních deseti letech tak povyrostlo, že nemusí mít strach ze žádného soupeře. Umíme hrát fyzicky, bruslařsky i technicky, takže se dokážeme vyrovnat všem ostatním. A to nás činí tak nebezpečnými.

Může být přece jen Česko v lepší pozici, když v posledním utkání porazilo Rusko?
Záleží, z jakého úhlu se na to podíváme. Normálně bych řekl, že nikoliv. Ale v hokeji hraje důležitou roli sebevědomí. A to Češi po takovém zápase, a ještě výhře nad Rusy, jistě získali. Navíc Švýcarsko po základní skupině určitě znejistělo. To jsou znaky, které obě mužstva odlišují. Ale…

… ale?
Jsou to jen takové předzvěsti, znaménka. Pokud by do tohoto zápasu Češi šli s tím, že jsou v pohodě, že mají Švýcary, které už porazili a že navíc vyhráli nad Rusy, tak je to špatně, tak prohrají. Je třeba vnímat odhodlání Švýcarů, vědí, že jedinou ranou, jediným gólem mohou všechno změnit. Nechat zapomenout tři porážky v základní skupině. A pokud by toho dosáhli, tak by zase byli těmi nejlepšími, pokud by postoupili do čtvrtfinále.

Jaký cíl vlastně mají Švýcaři pro tento olympijský turnaj?
Švýcaři již před ním řekli, že cítí dobré šance minimálně na postup do semifinále.

Promiňte, skutečně jste řekl semifinále?
Ano, ano. Toho by skutečně rádi dosáhli. Ačkoliv jsou nyní pod palbou kritiky. Ale oni se již dříve dokázali s obtížnými situacemi vyrovnat.

Ale je přece rozdíl na něco rád dosáhnout a realitou.
To samozřejmě. Jenže herní systém tohoto turnaje, kdy po základní skupině nekončí a nejede domů, nahrává tomu, že se pak může stát vše. Pokud by Švýcarsko Česko skutečně porazilo, ty tři porážky by byly zapomenuté.

Pokud to stačí ve Švýcarsku, dobrá, v Česku je to považované za málo, za neúspěch.
Ano, postup do čtvrtfinále a konec znamená dobrý turnaj.

Tušíte, co se dělo ve švýcarském mužstvu po nedělním prohře v Dánskem?
I pro mě je obtížné cokoliv odhadovat, když nejsem poblíž. Očekával bych, že došlo na hlubokou analýzu především útočné hry, proč je třeba tolika šanci ke vstřelení gólu. V obraně hráli Švýcaři proti Česku i Rusku velmi dobře, proti Dánsku samozřejmě nikoliv. Ale zřejmě právě proto, že oni chtěli tvořit hru, proti takovému soupeři to prostě musí být Švýcarsko, kdo bude určovat ráz zápasu. Ale to Švýcarsko neumí, nebo neumí tak dobře. Proto také vypadli z obrany. Švýcarsko nehrálo hůř než Dánsko, to ale bylo v zakončování účinnější.

Pokud by do tohoto zápasu Češi šli s tím, že jsou v pohodě, že mají Švýcary, které už porazili a že navíc vyhráli nad Rusy, tak je to špatně, tak prohrají.

Jak velký vliv, dopad to může mít na hlavy hráčů?
Už jsem o tom mluvil. Jde o sebevědomí a Švýcaři si ho neproměněnými šancemi proti Dánsku dost nabourali, znejistěli. Ale… Trochu to otočím. Pokud postřelíš medvěda, stane se nebezpečným. A Švýcarsko je nyní jako postřelený medvěd, takže je nebezpečné. A může se překlopit na obě strany. Takže když se vrátím k hokeji, tak předvede výkon na hranici svých možností, vrátí se mu sebevědomí i dovednosti a porazí Česko, nebo prostě zkolabuje a jasně prohraje 2:5.

Chcete tím říct, že i špatné výsledky v základní skupině mohou mít pozitivní vliv na psychiku hráčů pro play-off?
Jako Švýcar a bývalý hokejista řeknu, že to je jediná cesta. Švýcarsko bude nebezpečné. Pokud chtějí Češi vyhrát, tak toho dosáhnou jedině tím, že Švýcarsko vezmou zcela vážně. Přestože třikrát prohrálo, kvalitu ten tým má.

Jak se dá dostat z takové situace za necelé dva dny?
Základem je, že Švýcarsko skutečně nehrálo špatně, a to ani podle statistik. Proto nemá špatné šance. Já bych na hře Švýcarska zase tolik neměnil. Jen prostě neměli dost štěstí. Měli příležitosti, ale neproměnili je. Pokud by se to teď podařilo, mohlo by to znamenat vedení a zápas by vypadal jinak.

Je trenér Fischer natolik zkušený, aby mužstvo připravil na rozhodující duel?
Za mě určitě. Je to lišák v pozitivním smyslu slova, také velmi zkušený, protože býval výborným hráčem. Ano, zcela mu věřím, navíc má kolem sebe správné lidi, aby i takticky vymysleli něco překvapivého. A pak se nim také snad konečně přikloní štěstí.

Několikrát jste zopakoval spojení mít štěstí. Co si pod tím představit?
Vím to z vlastní zkušenosti. Odehrál jsem zápasy, o který si dovolím říct, že vše, co jsem udělal bylo správně. Instinktivně. A to je pro mě to štěstí. Tvrdím, že se k němu dá propracovat. Ale pokud to štěstí nemáš, tak jsi sice na správném místě, ale puk ti proletí kolem ramen či rukou do branky. Pokud ho však máš, zastaví se puk o dres, trefí tě a pak odletí mimo branku. Vím, že je to těžké vysvětlit, natož pochopit, ale brankáři to tak mají.

Bude ten zápas o jeho setrvání ve funkci?
Tomu nevěřím a ani jsem nikde nic takového nečetl. Samozřejmě, že existují kritici jeho práce, ale obecně ho lidé oceňují. Nemyslím si, že by mu šlo o místo. Jedině snad v tom případě, kdyby Švýcarsko vypadlo, že by sám šel a řekl: Nesplnil jsem, co jsem měl, odstupuji. To by sice mohlo být logické, ale že by byl pod tlakem svazových funkcionářů, si nemyslím.

Myslím, že obě mužstva vědí, že první gól může rozhodnout, naznačit vývoj zápasu. Proto se ho oba budou snažit vstřelit, ale také se budou snažit ho nedostat. Tudíž čekám, že se bude spíš bránit, je jednodušší hrát na 1:0 nebo 2:1 než soupeře přestřílet.

A může v českém týmu sehrát nějakou roli, že právě tak tomu je? Když Češi prohrají se Švýcary, trenér Filip Pešán končí.
Logicky by pro Čechy bylo vyřazení od Švýcarska výrazně bolestivější než naopak. Tím se zvyšuje tlak nejen na hráče, ale i na trenéra. A pokud už u vás dopředu padlo, že cílem je semifinále, pak je o to větší. Ono však záleží i na dalších okolnostech, které jsou odbornější charakteru. Pokud má trenér k dispozici odpovídající hráčský materiál s potenciálem na semifinále olympijského turnaje, a on by ho tam nedovedl, pak je to otázku systému. Nejen herního přímo na místě, ale i uvnitř svazu. Pak musejí jeho představitelé řešit, jestli on je skutečně ten, kdo může v budoucnosti reprezentaci dovést tam, kde by ji chtěli mít. Ale pokud se vrátíme k zápasu Česko–Švýcarsko, tak jde o další a narůstající tlak, který samozřejmě cítí i mužstvo.

Kdo si myslíte, že bude chytat proti Česku?
Nemyslím si, že trenér bude pokračovat v tzv. povinném střídání brankářů. Ale i tak čekám, že přednost dostane Leonardo Genoni. Reto Berra má za sebou těžké utkání proti Dánsku, především z psychického pohledu. Nebyl tolik vytížený, ale inkasoval hodně gólů. I to sehraje roli a proto tipuji, že bude chytat Genoni.

Je ve švýcarské reprezentaci skutečně běžné, že se brankáři pravidelně střídají?
Vlastně ano. V posledních letech má Švýcarsko skutečně dobré brankáře a to platí i o těchto dvou, kteří jsou podle mě na stejné výkonnostní úrovni. V základní skupině jim tak trenér dává možnost ukázat, který z nich má lepší momentální formu. Za mě jako bývalého brankáře je v pořádku, že je střídá. Ale teď přichází klíčová fáze turnaje a pro trenéra a jeho štáb zásadní rozhodnutí, u koho mají lepší pocit. Lze se na to dívat i tak, že Berra hrál v zámoří, zná NHL, proto by mohl být lépe „vyzbrojený“ na menší kluziště, což by pro něj mohlo mluvit. Ale přesto tvrdím, že Berra nepřesvědčil proti Dánsku, takže…

V podobné pozici je také český brankář Šimon Hrubec, který, stejně jako Berra, dostal v posledním utkání pět gólů.
A to je právě ono. Těžká role pro trenéry, musejí se popasovat s tím, také najít, komu budou věřit oni, ale i hráči. V tomto má Švýcarsko trochu výhodu, že již nasadilo oba gólmany, kteří znají prostředí. Takže si myslím, že v našem týmu neexistuje špatné rozhodnutí. Oba jsou dobře.

Mohlo by být výhodou pro Švýcary, kdyby čeští trenéři nasadilo po pěti gólech Šimona Hrubce?
Ne, to si nemyslím. Bude to nový zápas, začíná se 0:0. Hráči jsou profesionálové, vědí, jak se s tím vypořádat. Těch pět inkasovaných gólů jsou minulostí, nic neznamenají, nikdo se na ně neptá. Ale samozřejmě, že švýcarští trenéři utkání českého týmy viděli, určitě analyzovali i to s Ruskem a jeho výkon v něm. Bylo by od nich neprofesionální, kdyby tomu tak nebylo. Kdo dokáže chladnokrevně proměnit šance, tak půjde dál.

Jaký očekávat zápas? Opět uzavřený, defenzivní? Nebo střelnici jako při utkáních Česko–Rusko 6:5 či Dánsko–Švýcarsko 5:3?
Myslím, že obě mužstva vědí, že první gól může rozhodnout, naznačit vývoj zápasu. Proto se ho oba budou snažit vstřelit, ale také se budou snažit ho nedostat. Tudíž čekám, že se bude spíš bránit, je jednodušší hrát na 1:0 nebo 2:1, než soupeře přestřílet. Tak jako v prvním vzájemném zápase napadne mnoho branek. Pokud to skončí 3:2, pak už to bude na tyto soupeře dost gólů.

Bylo by chybou pro kohokoliv z českého nebo švýcarského mužstva už myslet na Finsko. Protože před oběma je ještě první vysoká překážka. Tou překážkou pro Čechy je Švýcarsko. Překážkou pro Švýcary je Česko. A kdo ji překoná, pak se může připravit na další překážku.

Vítěz jde ve čtvrtfinále na Finsko. Je to nejtěžší možný soupeř?
Promiňte, to nechci ani nemohu posuzovat, protože jsem kvůli časovému posunu neviděl všechny zápasy. Ale o Finsku se ví, že jsou především bruslařsky a silově na výši, přidali k tomu i techniku. Spíše se na to podívám jinak. Bylo by chybou pro kohokoliv z českého nebo švýcarského mužstva už myslet na Finsko. Protože před oběma je ještě první vysoká překážka. Tou překážkou pro Čechy je Švýcarsko. Překážkou pro Švýcary je Česko. A kdo ji překoná, pak se může připravit na další překážku.

Kdo je váš favorit na vítězství v turnaji a proč?
Nikdo mě zatím zcela nepřesvědčil z toho, co jsem viděl. Sice by mohlo být jednoduché říct, že favoritem jsou Američané, kteří vyhráli všechny tři zápasy. Ale tomu nevěřím. Pokud by se v play-off opakovalo utkání USA–Kanada, myslím, že by ho vyhráli Kanaďané, protože jsou mentálně silnější. Ani od Rusů jsem neviděl nic neobvyklého, takže mi zůstávají Skandinávci. Zřejmě jsou momentálně nejkompaktnější a nejlépe organizovaní. Je třeba s nimi počítat.

Tagy: