Synu, do Ruska nechoď. Rodiče rozmluvili hokejistovi angažmá v KHL, musel platit miliony

Ve Viťazu Podolsk se hokejistovi Danielu Audettovi dařilo dobře, tak si řekl, proč nepokračovat a nepodepsat novou smlouvu. Mělo to jeden háček. Rusko už v té době ničilo Ukrajinu a kanadský hráč tak čelil hněvu od mnoha lidí, že chce dále pracovat v propagandistické soutěži KHL. Kontrakt nakonec přece jen zrušil. Do duše totiž 26letému útočníkovi promluvili rodiče.

Po konci sezony hledal Daniel Audette nové angažmá. Preferoval variantu, aby zůstal ve švédském Örebro, ovšem s vedením se nedomluvil na prodloužení smlouvy. „Tak kam tedy?“ tázal se sám sebe. Ani nemusel příliš pátrat v paměti, aby si vybavil povedenou štaci v ruském Viťazu Podolsk, ze kterého se v lednu letošního roku přesunul právě do skandinávské země.

Ve městě ležícím v Moskevské oblasti během necelého ročníku nasbíral pěkných 39 bodů. A když se dozvěděl, že si při návratu přijde na 30 milionů rublů (12,3 milionu korun), neváhal. Tahem pera se Podolsku upsal, ačkoliv už několik měsíců ruská armáda válčila na Ukrajině a po stejnou dobu byli zahraniční hráči velkou částí veřejnosti ze Západu nabádáni, aby Rusko opustili. A pokud chtěli pokračovat, či dokonce premiérově okusit za daných okolností KHL, čekalo na ně povětšinou odsouzení.

Za odchod platil miliony

Audettovi v aspoň částečné ochraně renomé pomohli rodiče, přičemž otcem je Donald Audette, který odehrál 700 utkání v NHL. Když se dozvěděli, s kým si jejich syn plácl, začali na něj tlačit. Jak píše švédský web HockeyNews, nakonec ho přesvědčili, že bude nejlepší smlouvu zrušit, a to i za cenu pokuty ve výši dvou třetin odměny, na které se dohodl s Podolskem. Částka činí přes osm milionů korun.

Klub, který přišel o posilu, vzal celou záležitost – aspoň navenek – v poklidu. „Hráč spolu s agentem zaplatili pokutu a vyvázali se ze smlouvy. Z jejich strany bylo kupodivu vše rychlé a jasné. Čest a chvála jim,“ vzkázal generální manažer Viťazu Igor Varickij, který v sezoně 1999–2000 hrál v české extralize za Vítkovice.

A tak místo rublů bude Audette, který už si zahrál za kanadskou reprezentaci, dostávat výplatu ve švýcarských francích. Nové útočiště našel v Lausanne, s tamním klubem hrajícím elitní National League podepsal dvouletý kontrakt.

Tagy:
Ukrajina hokejista NHL rodiče smlouva KHL sport Rusko Víťaz Podolsk Skandinávie Ozbrojené síly Ruské federace Kontinentální hokejová liga Moskevská oblast hokej Daniel Audette Örebro