Takhle vás změní válka. Fotky Zelenského ukazují, jak se na něm 41 dní invaze podepsalo

Více než měsíc trvající konflikt na Ukrajině se podepsal i na vzhledu prezidenta Volodymyra Zelenského. Nejen že vyměnil oblek za maskáče a vojenskou výbavu, rozdíl je vidět především v jeho tváři. Na sociálních sítích se teď šíří srovnání dvou jeho snímků – z doby před invazí a z Buči, kde byl svědkem ruských zvěrstev.

„Tyto dvě fotky byly pořízeny v rozmezí 41 dní prezidentovým fotografem. První vznikla 23. února, poslední den míru na Ukrajině. Druhá dnes v Buči,“ napsala v pondělí na Twitteru novinářka Katja Gorčinská a zveřejnila dvě fotografie.

Rozdíl je patrný na první pohled. Na prvním snímku má na sobě ukrajinský lídr dobře sedící oblek a kravatu, v obličeji téměř žádné vrásky a na tváří jen malé strniště. Na druhém jsou jeho rysy ztrhanější, má plnovous, patrné kruhy pod očima a vrásky na čele. Píše o tom web Insider.

Kromě toho změnil také oblečení – sako vyměnil za neprůstřelnou vestu, zelenou mikinu a maskáče. Právě tuto vizáž se podle odborníků na politický marketing snažil napodobit v polovině března francouzský prezident Emmanuel Macron, když se po Elysejském paláci procházel v džínách a mikině s kapucí.

První cesta mimo Kyjev

Druhá fotka Zelenského ze srovnání pochází z jeho pondělní návštěvy v Buči, kde podle ukrajinských úřadů ruští vojáci zabili stovky civilistů. Prezident v doprovodu ukrajinských vojáků hovořil s místními obyvateli, Rusko obvinil z válečných zločinů a slíbil, že Ukrajina najde viníky zvěrstev v kyjevském regionu.

„Toto jsou válečné zločiny a svět je uzná jako genocidu. Každý den, když naši bojovníci znovu získají zpět území (po pobytu ruských vojáků), vidíte, co se tam dělo,“ prohlásil Zelenskyj. Na fotkách, které následně sdílel na svých sociálních sítích, je vidět, jak se ho scény z Buči dotkly. Často zadržoval slzy.

Ruské ministerstvo obrany popřelo, že by civilisty v Buči zabíjeli ruští vojáci, a tvrdí, že fotografie a videa, které se dostaly na veřejnost, jsou „další provokací“ ukrajinské vlády.

Ukrajinský prezident po začátku ruské invaze z 24. února zůstal v Kyjevě a i v nejtvrdších bojích ukrajinskou metropoli odmítl opustit. Podle dostupných informací toto byla patrně jeho první cesta mimo Kyjev během války.

Tagy: