Taková bestie nejsem. Hejnický podnikatel se hájil, proč kolegu málem domlátil k smrti

Okresní a krajský soud v Liberci

Pokus o vraždu

Osmiletým trestem vězení potrestal soud provozovatele baru v Hejnicích na Liberecku za to, že málem umlátil k smrti svého kolegu. Zbitý muž byl po surovém útoku v tak vážném stavu, že ho podle znalců od skonu v okamžiku zásahu záchranářů dělily jen minuty. Podle policie se jedná o jasný pokus o vraždu, avšak pohled soudce byl výrazně mírnější.

Na počátku byl spor mezi dvěma dlouholetými kamarády a kolegy. Jan H. provozoval v pronajatých prostorách v Hejnicích bar s diskotékou, Stanislav V. mu pomáhal. Loni v dubnu se ale Jan H. dozvěděl, že mu prý jeho spolupracovník chce podnik „vyfouknout“ za jeho zády. A tak se rozhodl pro pomstu. Kamaráda Standu nalákal do svého domu s tím, že potřebuje s něčím pomoct. Za dveřmi ho ale surově napadl a zbil do bezvědomí – ranami pěstí, kopanci i údery francouzskou holí, kterou sám používal po předchozím úrazu.

ČTĚTE TAKÉ: Rozvzteklený muž v Hejnicích málem umučil kolegu. Zásahovka ho vytáhla již nehybného

Znalci u soudu dlouho popisovali výčet všech zranění, včetně vážného úrazu hlavy, četných zlomenin obličejových kostí, zlomených žeber nebo propíchnutého hrudníku. „Ve stavu bezvědomí ho řadu hodin ponechal bez jakékoliv pomoci. Poškozený měl proleženiny, to znamená, že velmi dlouhou dobu ležel v jedné poloze,“ připomněl v závěrečném shrnutí soudce Pavel Pachner. Poškozený měl rozvíjející se zánět plic i vážné poškození funkce ledvin.

Soudní znalkyně Olga Škodová zdůraznila, že záchranáři dostali pacienta do péče doslova na poslední chvíli. „Při rozsahu zranění je zázrak, že vůbec přežil. Pokud by tam zůstal déle, bezpochyby by to skončilo fatálně – smrtí,“ konstatovala expertka. Zbitý muž, který nakonec přežil, má řadu vážných zdravotních následků – trpí ztrátou paměti, má problémy s motorikou, velké úzkosti, nemůže pracovat ani řídit auto.

Podle státní zástupkyně Petry Pazderkové si obžalovaný Jan H., který se v minulosti věnoval bojovým uměním, musel být vědomý toho, že jeho zmlácený kolega v bezvědomí může bez pomoci zemřít, přesto nic neudělal a ve svém domě ho držel 27 hodin, než přišla policie. „Z toho dovozuji, že šlo o pokus o vraždu,“ uvedla žalobkyně, která pro útočníka před soudem požadovala třináct let za mřížemi.

Soudce však celou věc viděl jinak. Ztotožnil se s argumentací obhájce, který prohlásil, že původním úmyslem jeho klienta bylo dát svému kamarádovi „přes hubu“ a dál se to nějak zvrtlo.

„Podle znaleckých posudků jde o impulsivní osobu. On se chtěl v tu chvíli pomstít, vybil si vztek a byl najednou bezradný, nevěděl, co dělat. Kdyby zavolal pomoc, tak by se usvědčil. Zřejmě spoléhal na to, že poškozený se nějakým způsobem probere, že se to nějak vyřeší. Nemáme informace o tom, že by jeho úmysl směřoval k tomu, aby poškozený zemřel,“ vysvětlil soudce, proč namísto pokusu o vraždu věc kvalifikoval jako těžké ublížení na zdraví.

Sám obžalovaný před vynesením rozsudku všeho litoval. „Zachoval jsem se hrozně, přehnal jsem to. Jsem si toho vědomý a trest zasloužím. Ale popírám, že bych chtěl někoho zabít, nejsem taková bestie,“ přesvědčoval přítomné v soudní síni.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se na místě odvolala.

Podle zkušeného právníka Jana Černého osloveného redakcí CNN Prima News bude zajímavé, jak věc posoudí Vrchní soud v Praze, kam kauza zamíří. „Je to hraniční záležitost, rozumím pohledu státní zástupkyně i soudce. Z vlastní zkušenosti vím, že v těchto případech soudy tuto mírnější kvalifikaci volí poměrně často,“ řekl právník.

„Pro prokázání pokusu o vraždu by podle mého byl zapotřebí posudek znalce, který by jasně řekl, že obžalovaný musel být schopen rozpoznat, že ten muž umírá, a přesto nic neudělal. Na druhou stranu argumentace soudce, že obžalovaný byl bezradný, se mi také příliš nelíbí,“ dodal Černý.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Přestaň dýchat, řval na přítelkyni a zlomil jí kost v krku. I přes omluvu dostal 9 let

Tagy: