Tankujte plnou, radí ekonom. Zhodnotil vliv miliardových platů fotbalistů v Arábii na ceny

Ekonom Štěpán Křeček

Doporučoval bych teď tankovat plnou nádrž, pohonné hmoty budou v následujících týdnech zase o něco dražší, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček. Zároveň reagoval na tvrzení ekonoma Lukáše Kovandy, že cenu ropy ovlivňuje i potřeba Saúdů získávat peníze na fotbalové hvězdy. Podle Křečka jde o nesmysl.

Cena benzinu v posledních dnech překročila hranici 40 korun za litr. Podle ekonoma a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpána Křečka v příštích týdnech poroste a zdražování se dá čekat i u nafty.

K TÉMATU: Řidiči si za pohonné hmoty připlatí. Stoupající ceny je mohou zavést za hranice

„Vidíme, že v posledních dnech začal nárůst akcelerovat. V následujících týdnech můžeme očekávat další zdražování. Cena ropy se již dostala na 94 dolarů za barel a rovněž oslabila koruna vůči dolaru, což znamená, že při dovozu ropy do České republiky zaplatíme více. A to se pak promítá i na čerpacích stanicích, takže bych doporučoval tankovat plnou nádrž, protože brzy zas bude o něco dražší,“ uvedl Křeček v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

V minulém roce cena pohonných hmot atakovala i hranici 50 korun za litr. Takového nárůstu se ale podle Křečka lidé obávat nemusí. „Nevyvolávejme paniku. Zdražování v následujících dvou týdnech bude zhruba o korunu na litr, pravděpodobně i cena nafty se dostane přes 40 Kč, ale nebude to atakovat padesátikorunu,“ popsal. U benzinu se podle něj budeme pohybovat průměrně kolem 41 korun za litr a u nafty to bude zhruba o korunu méně.

Ekonom Lukáš Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že zdražování ropy je způsobeno i tím, že Saúdská Arábie potřebuje více peněz. „Staví velké pouštní futuristické město Neom, to jsou obrovské výdaje,“ řekl Kovanda s tím, že další peníze Saúdové vynakládají na věci, které sice nepotřebují, ale chtějí je. „To jsou například fotbalové hvězdy typu Cristiana Ronalda, který má obrovskou gáži,“ dodal Kovanda.

Takový výrok ale Křeček označil za nesmysl. „V přepočtu jde o vysoké částky na jednoho člověka, ale globální trh, na kterém jsou miliardy lidí, to ovlivnit nemůže,“ zdůraznil.

Více o cenách pohonných hmot, ale také o investování se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: