Česká armáda používá ruské tanky i helikoptéry. S opravami je problém, varují experti

Česká armáda používá zastaralou techniku.

Armáda ČR používá zastaralou techniku

Protiletadlový systém, tanky anebo třeba helikoptéry – to je příklad vojenské techniky z dob Sovětského svazu, kterou stále používá Armáda České republiky. A to i v době, kdy se Rusko prezentuje jako hlavní nepřítel NATO. Štáb CNN Prima NEWS natáčel ve vojenském muzeu v Lešanech, ve kterém se nachází stejné typy techniky, které jsou dodnes součástí české výzbroje.

Armáda České republiky využívá v některých případech ruskou vojenskou techniku, například jde o  přepravní vrtulníky Mi17 nebo bitevní helikoptéry Mi24. Právě pro tyto stroje, potřebuje dodávky náhradních dílů Ruska. „Už v minulosti s tím byl problém. A to ještě nebyla válka. Měli bychom se této techniky co nejrychleji zbavit,“ radí generál Jiří Šedivý.

Česko se přitom snažilo náhradními díly předzásobit už před válkou. „Náhradní díly nemíváme pouze z Ruska, ale také z Ukrajiny. Bohužel však z míst, kde není teď možné se k materiálu tohoto typu dostat,“ poznamenala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Nové americké helikoptéry by se do Česka měly dostat příští rok. „Je to skutečně malý počet, který není schopen naplnit potřeby Armády ČR,“ přiblížil Šedivý.

Nedořešeným a hlavním problémem jsou podle bývalého náčelníka generálního štábu vozidla pěchoty s označením BVP 2 – vycházející ze sovětských technologií. Těch armáda využívá 120 a 65 jich je ve skladech.

„Ten motor je slabý, momentálně jediná výhoda tohoto vozidla je ta, že má nízkou siluetu,“ komentoval správce vojenského muzea Lešany František Sýkora. „Pokud by byli vojáci nasazeni do bojiště v technice, kterou mají teď, budou samozřejmě zranitelnější,“ podotkl bývalý druhý muž NATO Petr Pavel.

Past pro posádku i pěšáky

Nejproblematičtější částí u bojových vozidel pěchoty je podle vojensko-bezpečnostního analytika Lukáše Visingra podvozek a pojezdové ústrojí. „To vozidlo představuje pro svou posádku i převážené pěšáky past. Jakékoliv úvahy o modernizaci je potřeba odmítnout, jsou ze všech hledisek špatná,“ varoval Visingr.

Ve výzbroji české armády je ještě také protiletadlový raketový systém KUB, ten by měl být brzy nahrazen izraelským Spyderem. „Je zcela zřejmé, že Rusové znají, jak tyto systémy narušit, byť ty naše jsou modernizovány. Ale přeci jenom rakety jsou pořád toho typu, které jsme kdysi koupili od Sovětského svazu,“ vysvětlil Šedivý.

Armádní generálové i ministryně obrany se shodují, že ze strategických důvodů je nežádoucí být závislí na ruské technice, která navíc nemůže bezproblémově fungovat ve spolupráci s armádami spojeneckých zemí NATO.

Tagy: