Zelenskyj pro CNN: Pokud naše jednání s Rusy selžou, hrozí třetí světová válka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a premiér Denys Šmyhal (15.3.2022)

Rozhovor V. Zelenského pro CNN

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedělním rozhovoru pro CNN řekl, že pokud současná jednání s Rusy selžou, reálně hrozí vypuknutí třetí světové války. Zopakoval, že je připraven sednout si za jeden stůl a Vladimirem Putinem. Ruský vládce se zatím k takovému setkání nevyjádřil, Ukrajinu ale opakovaně obviňuje ze zdržování během vyjednávání.

Zelenskyj v exkluzivním rozhovoru s novinářem a spisovatelem Fareedem Zakariou ubezpečoval, že na jednání s Putinem je připraven už dva roky. „Bez takového jednání nemůžeme válku ukončit,“ tvrdil Zelenskyj. „Pokud je před námi jediné procento šance na zastavení války, měli bychom to zkusit. Je bezpodmínečně nutné podobnou příležitost využít.“

Ukrajinský prezident si v interview posteskl, že v jeho zemi každý den umírají nevinní lidé. „Ruské jednotky přijely vyhladit nás, pozabíjet nás. Samozřejmě můžeme demonstrovat hrdost našich lidí. Jejich odvahu. Ani tato hrdost ale bohužel nedokáže ochránit životy nevinných,“ smutnil. „Proto musíme využít každou možnou šanci zasednout za jeden stůl s Putinem. Pokud tahle jednání selžou, bude to znamenat, že jde o třetí světovou válku.“

Některé kompromisy Ukrajina akceptovat nemůže

V rozhovoru čelil otázce na ruské územní požadavky směrem ke Krymu, tzv. Doněcké a Luhanské lidové republice. Odpověděl, že na některé kompromisy Ukrajina coby nezávislý stát prostě nemůže přistoupit. „Jde o kompromisy spojené s naší teritoriální integritou a suverenitou,“ vysvětloval. „Občané Ukrajiny nevítali ruské vojáky s květinami, ale s nevýslovnou odvahou, se zbraněmi v ruce.“

Zelenskyj je také přesvědčen, že kdyby Severoatlantická aliance přijala Ukrajinu za svého člena, Rusko by k invazi vůbec nepřistoupilo. „Pokud bychom byli členy NATO, válka by nezačala. Chtěl bych obdržet bezpečnostní záruky pro svou zemi, pro svůj lid,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru pro americkou stanici CNN.

Současně je ale za pomoc, kterou NATO Ukrajině od začátku invaze poskytuje, vděčný. „Pokud jsou země NATO připraveny vidět nás v alianci, nechť nás přijmou hned, protože tady dennodenně umírají lidé,“ vyzval Zelenskyj. „Osobně jsem je vyzval, aby řekly přímo, zda nás vezmou do NATO během jednoho roku, dvou nebo pěti. Vyzval jsem je, aby případně jasně řekly, že ne. Odpověď byla jasná – nebudete členem NATO, ale veřejně, dveře pro vás budou otevřené,“ řekl ukrajinský prezident.

Putinova obvinění jsou směšná

Fareed Zakaria se rovněž Zelenského zeptal na tvrzení Vladimira Putina, podle něhož je ukajinská vláda plná neonacistů. Řekl, že tato Putinova prohlášení nemůže brát vážně a označil je za směšná. Putin podle Zelenského žije v informační bublině, ale poznamenal, že takové poznámky od ruského prezidenta ho znepokojují, protože to naznačuje, čeho je schopen.

„Nebojím se ničeho, mám jen strach o lidi. Ale faktem je, že pokud to myslí vážně, mohl by být schopen velmi otřesných kroků, protože by to znamenalo, že to pro něj není hra. Pokud tomu opravdu věří, pokud to není hra, pak proti tomu budeme dál bojovat. Pokud si vážně myslí, že toto je jeho poslání – dobýt naše území – a pokud u nás vidí známky neonacistů, vynořuje se mnoho otázek, co dalšího je schopen udělat,“ řekl ukrajinský prezident. Zelenskij označil Putinovy výroky za „velmi děsivé“ a „velmi nebezpečné“.

Tagy: