Teatrální výstupy Kalouska proti vládě? Má své ekonomické zájmy, míní komentátor

Exministr financí Miroslav Kalousek

Jan Farský, Kateřina Konečná, Petros Michopulos, Thomas Kulidakis, Petr Pelikán, Petr Hladík

Miroslav Kalousek (TOP 09) posledních několik let sleduje úplně jiné cíle než to, aby se vláda chovala dobře, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politický komentátor Petros Michopulos. Podle něj exministr financí má své vlastní politické a ekonomické zájmy, které souvisejí se současnou vládní koalicí. Spolu s komentátorem Thomasem Kulidakisem také zhodnotili, zda podle nich Kalousek založí novou politickou stranu.

Exministr financí Kalousek je jedním z politiků, kteří se do vlády Petra Fialy (ODS) tvrdě strefují kvůli jejím ekonomickým rozhodnutím. Podle Michopulose jsou však jeho výroky motivovány vlastními zájmy.

ČTĚTE TAKÉ: Proruská špíno, pustila se Gregorová do Dostála. Ukrajinské uprchlíky spojoval s neonacisty

„Miroslav Kalousek posledních několik let sleduje úplně jiné cíle než to, aby se vláda nějak chovala. On má své zájmy v politice, ale také ekonomické zájmy, které souvisejí s touto vládou,“ řekl Michopulos. Kalouskovy výroky označil za „teatrální“. Jeho rady podle komentátora nemají reálný základ v tom, jak by se Kalousek sám rozhodoval, kdyby byl nyní ministrem financí.

Komentátoři se v pořadu 360° věnovali také možnému vzniku nové politické strany pod Kalouskovým vedením, o čemž se již několik měsíců diskutuje v kuloárech. Kulidakis připomněl, že exministr financí je hodnocen jako dobrý politický stratég.

„On ví, že nejlepší čas pro vstup na trh voličských hlasů s novou stranou je asi půl roku nebo pět měsíců před parlamentními volbami. Až tehdy totiž začne ostrá fáze kampaně, takže nyní má případně ještě spoustu času na přípravu,“ řekl Kulidakis.

„Jestli to Miroslav Kalousek s novou stranou myslí vážně, anebo jde jen o součást nějaké jeho vyjednávací strategie vůči vládním stranám, protože po nich něco chce, se dozvíme, až se k volbám nějaká jeho strana přihlásí, nebo nepřihlásí,“ komentoval to Michopulos.

Spíše mu však prý zdá, že tyto spekulace jsou součástí Kalouskovy vyjednávací hry. „Po vládě totiž chce nějaké věci, které jsou vesměs byznysové,“ dodal komentátor.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Volby by vyhrálo hnutí ANO, ukazuje nejnovější průzkum. Lidovci by mimo koalici propadli

Tagy: