Tenisová senzace: Vondroušová si zahraje finále Wimbledonu. Byl to zázrak, řekla Navrátilová

Vondroušová porazila Svitolinovou a zahraje si finále Wimbledonu.

Vondroušová jde do finále

Markéta Vondroušová postoupila do finále Wimbledonu. Česká tenistka porazila v semifinále na trávě v All England Clubu Ukrajinku Elinu Svitolinovou za hodinu a 16 minut dvakrát 6:3. O první grandslamový titul se utká v sobotu s loňskou finalistkou Uns Džábirovou z Tuniska, jež zdolala světovou dvojku Běloruskou Arynu Sabalenkovou po obratu 6:7, 6:4 a 6:3. Legendární Martina Navrátilová označila postup Vondroušové za zázrak. Chce vědět, co stojí za jejím zlepšením na trávě.

Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova postoupila do grandslamového finále podruhé v kariéře. O titul neúspěšně bojovala před čtyřmi lety na Roland Garros. Vondroušová dál prožívá na trávě v Londýně nejlepší tažení v kariéře, dosud zde byla nejlépe předloni ve 2. kole. Do finále prošla jako první nenasazená hráčka od roku 1963, kdy to dokázala Billie Jean Kingová.

„Byla jsem šíleně nervózní. Byla jsem nervózní po celý zápas,“ řekla Vondroušová v rozhovoru na kurtu. „Minulý rok jsem nehrála šest měsíců kvůli zranění. Nikdy nevíte, jak se vám podaří po tak dlouhé pauze vrátit. Jsem ale vděčná, že tu jsem, jsem zdravá a mohu zase hrát tenis. Teď si určitě na chvíli odpočinu,“ uvedla.

Tenistka 1. ČLTK Praha je další Češkou ve finále Wimbledonu po dvou letech. V roce 2021 bojovala v All England Clubu o titul Karolína Plíšková. Dosud poslední českou vítězkou je Petra Kvitová, která travnatý grandslam vyhrála v letech 2011 a 2014. Před ní uspěly také Jana Novotná (1998) a devětkrát zvítězila i rekordmanka Martina Navrátilová, ta ale získala všechny triumfy až pod americkou vlajkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další pytel pro Karla, říká šampion Kincl o soupeři Vémoly a vyhlíží příštího vyzyvatele

Vondroušová je i druhou nejníže postavenou hráčkou, která se do finále Wimbledonu dostala. Hůř na tom byla jen v roce 2018 Serena Williamsová (181.). Už nyní má jistotu, že po turnaji si ve světovém žebříčku polepší nejméně na 16. místo.

Svěřenkyně trenéra Jana Hernycha Vondroušová je po Karolíně Muchové druhou českou grandslamovou finalistkou za sebou. Muchová bojovala minulý měsíc o titul na antukovém Roland Garros. Vondroušová má jistou prémii 1,175 milionu liber (32,6 milionu korun). V případě sobotního vítězství by obdržela 2,35 milionu liber (65 milionů korun).

Před čtvrtečním semifinále měla se Svitolinovou bilanci 2:3, poslední dvě utkání včetně předloňského semifinále na olympijských hrách ale Vondroušová vyhrála. Ukrajinka hrála wimbledonské semifinále už před čtyřmi lety, kdy nestačila na pozdější vítězku Rumunku Simonu Halepovou.

Dvaačtyřicátá hráčka světového žebříčku Vondroušová zahájila duel před zraky wimbledonského vítěze z roku 1973 Jana Kodeše lépe a v páté hře získala brejk. Ukrajinka sice zareagovala a srovnala, za stavu 3:3 ale Češka znovu prolomila její servis a úvodní sadu dotáhla za půl hodiny do konce.

V úvodu druhého setu pokračovala Vondroušová v přesné a pestré hře. Díky dvěma brejkům utekla brzy do vedení 4:0 a dvakrát podávala na 5:0. Svitolinová ale třemi gamy za sebou snížila a znovu se psychicky povzbudila.

V klíčové osmé hře Ukrajinku znovu nepodržel servis. Vondroušová se vrátila na podání s vedením 5:3 a proměnila první mečbol. Zahrála celkem 22 vítězných míčů, Svitolinová jen devět. Postupem do boje o trofej si dala dárek k čtvrtečnímu svátku.

Džábirová proti Sabalenkové ztratila první set v tie-breaku 5:7 a ve druhém po ztrátě servisu prohrávala 2:4, ale pak získala pět gamů v řadě a semifinále otočila. Vondroušová má s Džábirovou vyrovnanou bilanci 3:3, letos ji ale dvakrát porazila. Uspěla v Indian Wells i na Australian Open, v obou případech se hrálo na tvrdém povrchu. Běloruska po porážce přišla o šanci stát se poprvé světovou jedničkou, v čele žebříčku zůstane Polka Iga Šwiateková.

Navrátilová: Předváděla fantastické výměny

Tenisová legenda Navrátilová vyzdvihla nečekané zlepšení Vondroušové na travnatém povrchu. Postup české hráčky do finále Wimbledonu označila devítinásobná vítězka turnaje ve dvouhře za zázrak. Rodačku ze Sokolova chválila po duelu se Svitolinovou za pohyb, údery i mentální nastavení. Ráda by si s ní popovídala, co za jejím vzestupem na trávě stojí. Novinářům také řekla, že má Vondroušová šanci i proti Džábirové.

„Karolína Muchová se dostala před měsícem do finále v Paříži, což bych netipovala. A Markéta to obrátila. Po finále v Paříži (v roce 2019) je zázrak, co se jí povedlo,“ uvedla Navrátilová. „Předtím vyhrála na trávě čtyři zápasy za celou kariéru. Nevím, co se stalo. Ráda bych si s ní popovídala, abych zjistila, proč se tak zlepšila. Dneska vypadala na trávě jako veteránka. Předváděla fantastické výměny,“ chválila Navrátilová.

Čtyřiadvacetiletá Vondroušová předvedla v jejích očích proti Svitolinové skvělé kraťasy, rychlé údery i pohyb. „Největší rozdíl na trávě je, že si věří na běhání. Nohy a boty jí na trávě sedí. Udělala pár dvojchyb, což je normální, když na člověka přijdou nervy. V závěru ale servis zvládla. Kontrolovala zápas od začátku do konce,“ líčila šestašedesátiletá Navrátilová.

Přestože Vondroušová laborovala loni se zraněným zápěstím a před turnajem jí patřilo v žebříčku 42. místo, Wimbledon zvládá v očích Navrátilové skvěle. Vedle Svitolinové vyřadila také čtyři nasazené hráčky –⁠ Američanku Jessicu Pegulaovou (4.), Rusku Veroniku Kuděrmětovovou (12.), Chorvatku Donnu Vekičovou (20.) nebo krajanku Marii Bouzkovou (32.).

„Byla ve finále Roland Garros. Nedostala se tam omylem, což platí i tady, kdy porazila kvalitní hráčky. Zkušeností nemá málo. Na olympiádě také hrála finále. Co se týče trávy, něco jí klaplo v hlavě. Má dobrou bilanci proti špičkovým hráčkám. Věří si, což je devadesát procent úspěchu,“ doplnila.

Stejně jako u Navrátilové je i u Vondroušové výhodou její hra levou rukou. „Tohle pomáhá. Leváci využívají svůj servis vůči pravákům víc než praváci proti nim,“ řekla vítězka 59 grandslamových titulů. „Její hra je pro soupeřky nepříjemná. Její řezaný bekhend odskakuje velice nízko. Forhend zase skáče hodně vysoko. Ze servisu nedává velké rány, ale je nepříjemný. Výborně se pohybuje. Má šanci proti komukoliv,“ uvedla.

České tenistce přeje úspěch. „No jistě. I když má jiný styl, než jsem měla já, dokáže teď zahrát na každém povrchu. Má cit, všechny údery a rozumí hře. Ví, jak má danou situaci vyřešit,“ podotkla rodačka z Prahy

Vondroušová má podle Navrátilové šanci i v sobotním zápase o titul. „Určitě ji má. Když zavřou střechu, může jí to sedět. Když nefouká vítr, hrajeme my Češi líp. Proti Pegulaové jí to pomohlo. Začala si věřit. Dnes tak začala od prvního míče,“ dodala Navrátilová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šílená salta a adrenalin. Motokrosař Pilát předvedl akrobatické kousky a promluvil o rodině

Tagy: