Je skutečně ženou? Z turnaje fotbalistku vyloučili, na šampionát měla zákaz. Teď přišel obrat

Fotbalistka Barbra Bandaová neprošla takzvaným testem způsobilosti pohlaví, na šampionát měla zákaz. FIFA však otočila.

Fotbalistka neprošla testem pohlaví

Ženský světový šampionát ve fotbale se blíží a hráčky musí jasně prokázat, že jsou skutečně ženami. Velký otazník visel nad startem hvězdy zambijské kopané Barbry Bandaové, která měla opakovaně při testech nepovolenou hladinu mužského hormonu testosteron, kvůli tomu už přišla o start na Africkém poháru národů– teď ale přišel obrat.

Barbra Bandaová je stroj na góly. V dresu reprezentace Zambie jich od svého debutu v roce 2016 nasázela už třicet. Jenže před loňským Africkým pohárem národů se přišlo na to, že by mohla mít výhodu. Kvůli zvýšené hladině testosteronu – mužského hormonu, který například zvyšuje svalovou sílu – neprošla testem způsobilosti pohlaví.

Z turnaje ji vyloučili a dostala zákaz i pro blížící se mistrovství světa. Chybět na něm nakonec nebude. Fotbalová federace (FIFA) ustoupila. Podle interního vyšetřování a testování zambijského svazu je ženou a vše je v pořádku. „Tým je na šampionát připraven, půjdeme do toho naplno. Jsme odhodlané táhnout za jeden provaz, abychom společně dosáhly úspěchu,“ uvedla fotbalistka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Transžena vyhrála soutěž krásy v Nizozemsku. A to je jen začátek, hlásá před Miss Universe

Problém s testosteronem už roky řeší také jihoafrická atletka Caster Semenyaová. Dvojnásobná olympijská šampionka v běhu na 800 metrů uspěla u Evropského soudu pro lidská práva s odvoláním. Uznal, že nařízenou hormonální léčbou vyšší hladiny mužského hormonu se stala obětí diskriminace.

Unikátním případem v ženském sportu je Lia Thomasová. Transgenderová plavkyně byla ještě nedávno mužem a své soupeřky s přehledem poráží. Ty to nenesou lehko, a navíc si neví rady s dalším problémem. Lia se totiž s nimi převléká šatně a svůj penis před ženami vůbec neskrývá.

Tagy: