Tenisový svět ve válce: Jste nefér, zprávy nesleduji, řekl Rus. Ukrajince to namíchlo

Ruská tenisová hvězda Andrej Rubljov

Tenisový svět ve válce

Organizátoři Wimbledonu přistoupili kvůli válce na Ukrajině k ráznému kroku – zakázali účast ruským a běloruským hráčům. Rozhodnutí okolo nejslavnějšího tenisového turnaje zvedá ve společnosti velké vášně. Olej do ohně přilil například Rus Andrej Rubljov. Osmý nejlepší tenista světa označil verdikt organizátorů za diskriminaci a dodal, že k válce se nebude vyjadřovat, protože nesleduje zprávy. To Ukrajince nenechalo v klidu.

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu získal Andrej Rubljov sympatie mnoha fanoušků. Na turnaji v Dubaji totiž na kameru napsal jasné heslo: „Žádnou válku  prosím.“ Po vyloučení Rusů a Bělorusů z Wimbledonu ale svými prohlášeními rozpoutal bouři.

„Důvody, které Wimbledon uvedl, jsou nelogické. Co se děje, je diskriminace. Nejsem politický. O válce nic nevím, nečtu zprávy. Jen tvrdě dřu a hraju tenis,“ řekl osmý hráč žebříčku ATP. Reakce ukrajinské strany na sebe nenechaly dlouho čekat.

„Vyloučit vás byl správný krok. Tohle přesně dělá Putinova propaganda – lže. Řeči typu, že nic nevíte, nečtete noviny a nesledujete to? To jsou jen samé lži. Rubljove, příště radši mlč, než abys lhal jako tvoje vláda,“ rozohnil se bývalý ukrajinský tenista Alexandr Dolgopolov.

„Ten člověk se nezajímá o to, co se tady teď děje? Působivé. Mezi našimi státy je obrovská propast, které jsem si dlouho nevšimla. Moc mě mrzí, že jsem byla tak slepá,“ přidala se ukrajinská tenistka Lesja Curenková.

Rozhodnutí All-England Lawn Tennis Clubu (AETLC) zakázat účast na Wimbledonu ruským a běloruským hráčům se týká několika vysoce postavených tenistů. Kromě Rubljova, mají v současné době zákaz startovat také jeho krajané Daniil Medveděv (2. na žebříčku), Karen Chačanov (26.) a Aslan Karacjev (30.).

Na straně žen se to týká Bělorusky Aryny Sabalenkové (4.) a Victorie Azarenkové (18.), stejně tak Rusek Anastasie Pavljučenkovové (15.), Darji Kasatkinové (26.) a Veroniky Kudermetovové (29.).

AELTC své rozhodnutí zdůvodňuje tím, že se jedná o prostředek k „omezení globálního vlivu Ruska co nejsilnějšími prostředky“ po invazi Moskvy na Ukrajinu. Pokud se do června okolnosti změní, je připravena „odpovídajícím způsobem reagovat“ a účast ruských a běloruských hráčů zřejmě opět povolit.

Tagy: