Ukrajinka Svitolinová ruským tenistům: Odpovídejte, jinak můžete vypadat jako ti špatní

Ukrajinka Elina Svitolinová vyčítá ruským a běloruským tenistům, že neposkytli svůj pohled na invazi na Ukrajinu.

Tenistka Svitolinová o ruských tenistech

Bylo to rozhodnutí, které probudilo vášně. Nechápe ho třeba ani světová jednička Novak Djokovič nebo legendární Martina Navrátilová. Ruští a běloruští tenisté až doposud mohli objíždět všechny turnaje, ačkoliv mnozí sportovci z těchto zemí si kvůli válce na Ukrajině neškrtnou. Benevolenci radikálně utnuli organizátoři turnaje turnajů – Wimbledonu. I podle ukrajinské hráčky Eliny Svitolinové je paušální zákaz přísný. Ale zároveň je z dotčených jedinců zklamaná.

Zákazem ruských a běloruských tenistů se už inspiroval antukový turnaj v Římě naplánovaný na květen. Organizátoři akce jsou podle listu Corriere della Sera pod tlakem italské vlády, aby tenistům ze spojeneckých zemí odepřeli účast.

Ale přece jen, Wimbledon je jinačí „level“. Travnatý svátek poutá pozornost celého světa, a i když je jen jedním ze čtyř grandslamů, v konkurenci Australian Open, Roland Garros a US Open trochu vyniká.

Proto mnohé mrzí, že takto výjimečná událost nebude letos obnášet nedávnou světovou jedničku Daniila Medveděva, Andreje Rubljova nebo třeba Arynu Sabalenkovou. Nekompromisní zákaz bez výjimek je diskriminační i podle asociací ATP a WTA, které nad Wimbledonem nemají žádnou moc. Londýnský grandslam je plně v gesci All-England Lawn Tennis Clubu. Není ani divu, že Kreml považuje rozhodnutí za „neakceptovatelné“.

Částečné zastání našli vyloučení tenisté možná trochu překvapivě u ukrajinské tenistky Eliny Svitolinové. Ta v rozhovoru pro CNN naznačila, že není vhodné házet všechny do jednoho pytle.

„Měli bychom se jich ptát, zda podporují ruskou a běloruskou invazi na Ukrajinu. Podporují vojenské akce, které se u nás dějí? Podporují Putinův a Lukašenkův režim? Tyto otázky bychom jim měli pokládat. A když by jejich odpověď byla negativní, pak by mohli hrát Wimbledon. Ale ten už své rozhodnutí udělal,“ vykládala rodačka z Oděsy.

Také podotkla, jak ji mrzí zprávy, podle kterých válku zahájenou Vladimirem Putinem podporuje 85 procent Rusů. „Proto je důležité znát odpovědi tenistů. Pak bychom věděli, že mezi námi (tenisty) nejsou špatní lidé.“

Podle prvotních informací, které šly z Velké Británie, se zdálo, že pořadatelé přistoupí k tomu, co zmínila Svitolinová. Měli chtít od dotčených hráčů a hráček slyšet postoj ke krvavému konfliktu. A pokud by slyšeli „správnou“ odpověď, start by jim povolili. Nakonec ale bez otázek přistoupili ke kompletnímu zákazu.

Velká záhada

Sama Svitolinová je pochopitelně zděšená tím, co se děje v její rodné zemi. „Každičký den umírají lidé, a to včetně dětí. Střílí se na školy, autobusy s dětmi, ženami… Dějí se hrozné věci,“ popisovala se slzami na krajíčku 27letá tenistka, která si kvůli fyzickým problémům a válkou nalomené psychice dává od turnajů pauzu. Pobývá mimo Ukrajinu a říká, že ani neví, kdy se domů znovu podívá.

„Nevím, kdy budu schopná se tam opět dostat. Stejně jako mnoho dalších Ukrajinců. Jejich domovy byly v mnoha případech zničeny. V součtu všeho považuji to, co se právě děje, za genocidu. Proto to musíme zastavit, proto je potřeba o tom mluvit,“ pokračovala vítězka 16 titulů na okruhu WTA.

Ruským i běloruským hráčům se snažila nabídnout šanci, ačkoliv ji po vypuknutí války zklamali. „Spočítala bych na prstech jedné ruky, kolik z nich se mě posléze zeptalo, jak se mám, jak se daří rodině a jestli je všechno v rámci možností v pořádku. Že nevyjádřili podporu, z toho jsem byla – stejně jako mnoho dalších ukrajinských hráčů – hodně zaskočená. Je to pro mě pořád velká záhada,“ komentovala s jasným nepochopením ve tváři manželka francouzského tenisty Gaëla Monfilse.

Tagy: