Tvrdá realita v Afghánistánu: Vraždy dětí i zatýkání nevinných občanů, líčí exministr

Tvrdou realitu se rozhodl na sociálních sítích sdílet bývalý ministr vnitra Afghánistánu Masúd Andarabi. Sdílel tři fotografie obětí Tálibánu, který v zemi upevňuje svou moc brutálními praktikami. Na fotografii je zesnulý malý chlapec, zavražděný starý muž od krve a zraněná malá holčička. „Tálibán se snaží vládnout terorizováním a zabíjením. Tato brutalita nutí lidi povstat, aby se chránili,“ napsal.

Ze své funkce byl Andarabi odvolán v březnu letošního roku nyní již bývalým prezidentem Afghánistánu Ašrafem Gháním. Důvod nebyl nikdy oficiálně uveden, jeden z vysoce postavených bezpečnostních představitelů však možnou motivaci hlavy státu nastínil. Po sérii útoků Tálibánu proti vládním jednotkám měl totiž bývalý ministr zajistit zatčení velitele milice, která stála za sestřelením vrtulníku a vraždou devíti příslušníků bezpečnostní sil, avšak selhal, píše web Daily Mail.

Nyní bývalý ministr vnitra zveřejnil sérii drastických fotografií z Afghánistánu. Na nich jsou zachyceny oběti řádění Tálibánu – malý zesnulý chlapec, zavražděný a zkrvavený stařík a malá holčička se zraněním ve tváři. „Tálibán se snaží lidem vládnout tím, že terorizuje, zabíjí malé děti a starší občany,“ píše u fotografií Andarabi.

Odpor nezmizí

Tálibán podle něj v Andarábu provádí neoprávněné domovní prohlídky, bezdůvodně a neoprávněně zatýká lidi a zabíjí nevinné občany. „V důsledku pak lidé museli proti jejich brutalitě povstat, aby ochránili své životy, čest a majetek,“ dodává u drastických fotografií. Podle něj nemůže Tálibán „národu vládnout pomocí teroristických metod“.

Před pár dny pak v rozhovoru pro indický list Today varoval, že odpor lidí proti Tálibánu jen tak nezmizí. Nadále bude země počítat ztráty na životech. „Ukazuje se, že pokud se Tálibán dnešnímu Afghánistánu nepřizpůsobí, budou se vlny odporu nadále zvedat,“ podotkl.

Podle něj by Tálibán měl vytvořit volenou vládu, nikoliv nedemokratický emirát. Tím by se vyhnul dalším povstáním. Jeho varování v podobě fotografií obětí pak přišlo ve stejný den, kdy odbojová skupina pod hlavičkou Fronty národního odporu Afghánistánu (NRF) vyvrátila tvrzení, že s ní Talibán vedl jednání o kapitulaci.

Celou skupinu vede Ahmad Masúd. Ten v údolí Pandžšír severovýchodně od Kábulu udržuje odpor vůči Tálibánu spolu s bývalými afghánskými vojáky. Vůdce odporu, přezdívaný „Lvíče“ po svém otci, který měl přízvisko „Lev z Pandžšíru“ podle oblasti, kterou bránil, již minulý týden uvedl, že údolí neopustí.

„Bez ohledu na to, co se stane, já a moji bojovníci z řad mudžáhidů budeme Pandžšír bránit jako poslední baštu afghánské svobody,“ uvedl v rozhovoru pro deník Washington Post. Vedoucí zahraničních vztahů NLF Ali Maisam Nazary doplnil, že se žádné jednání o kapitulace nekonalo. „Nikdo se údolí nevzdá a Masúd ho bude bránit ze všech sil,“ uzavřel.

Tagy: