Sloužíte nevěřícím křižákům, stálo v rozsudku. Tálibánci popravují i příbuzné tlumočníků

Tálibán v Afghánistánu pokračuje v sérii poprav svých odpůrců. Poté, co se ujali vlády nad poničenou zemí sice radikálové slibovali, že se budou chovat umírněněji než v předešlých letech, jejich činy však zatím dokládají opak. Po převzetí moci zavraždili tálibánští bojovníci podle zahraničních pozorovatelů desítky lidí. Mezi mrtvými je mimo jiné i bratr jednoho z tlumočníků či novinář agentury Reuters.

Od chvíle, kdy radikálové z hnutí Tálibán převzali v Afghánistánu moc, se objevují zprávy i záběry, které vyvracejí jejich tvrzení, že nebude docházet k vraždění jejich odpůrců.

Zahraniční pozorovatelé poukazují na to, že řádění Tálibánu má již desítky obětí, většinou z řad lidí, kteří jsou pro nový režim nepohodlní.

Ohroženými jsou například vojáci bývalého režimu uprchlého prezidenta Ašrafa Gháního nebo tlumočníci, kteří pomáhali zahraničním jednotkám během jejich afghánské mise.

V nebezpečí jsou ale i příbuzní těch, které radikálové označili za své nepřátele. Americká CNN získala dokumenty, které potvrzují rozsudek smrti nad Afgháncem, jehož bratr tlumočil americkým vojákům, a když se Tálibán zmocnil vlády nad zemí svého příbuzného na čas ukryl.

Odsouzen k smrti v nepřítomnosti

„Jste obviněn z pomoci Američanům. Jste také obviněn z poskytnutí bezpečí vašemu bratrovi, který byl tlumočníkem,“ stojí v jednom z ručně psaných dokumentů, který získala CNN. K „soudnímu slyšení“ se zmíněný Afghánec podle všeho nedostavil a byl oudsouzen k smrti v nepřítomnosti. V dokumentu ještě stojí komentář, že „sloužil nevěřícím křižákům“.

V další části dokumentu stojí, že rozsudek „soudu“ již nelze změnit. „Rozhodnutí tohoto soudu jsou definitivní a nebudete mít právo protestovat. Tuto cestu jste si zvolil sám a vaše smrt je jasná, z Boží vůle,“ stojí v záveřečném dokumentu, který již není ručně psaný, nýbrž vytištěn.

Přežil výbuch, tři dny nato byl zabit

Smrt nehrozí pouze lidem, jejichž „zločinem“ je spřízněnost s tlumočníky. Mezi obětmi Tálibánu je také novinář. Jedná se o 38letého fotoreportéra agentury Reuters Danishe Siddiquiho.

Původem indický novinář se před novým tálibánským tažením držel skupiny afghánských vládních vojáků a dokumentoval jejich cestu a službu u jednoho z největších měst země Kandaháru. To tálibánci obsadili, než dobyli hlavní město Kábul.

Siddiqui se přidal k těmto vojákům v polovině července a doprovázel je na záchranné misi, kdy měli vojáci za úkol osvobodit policistu, který byl v obklíčení bojovníků Tálibánu. Ten samý den novinář přežil zásah raketou RPG do vozidla, v němž jej vojáci vezli. Výbuch přežil a dokonce stihl celou akci nafotit.

O pár dní později již takové štěstí neměl. Dne 16. července byl Tálibánci zastřelen, když doprovázel vládní vojáky při neúspěšné snaze znovudobýt hraniční městečko Spin Boldak.

Odpor proti Tálibánu vede syn legendy

Středoasijskou zemi právě v těchto dnech opouštějí vojáci Spojených států. První příslušníci amerických ozbrojených sil již z Afghánistánu odletěli. Prezident Joe Biden hlásí, že má v plánu dodržet dohodnutý termín odchod ze země, tedy 31. srpen. Pozorovatelé se obávají, že v okamžiku, kdy zahraniční síly opustí Afghánistán, propukne tálibánská vláda teroru naplno.

Přestože prezident Ašraf Ghání uprchl ze země a většina vládních vojáků složila zbraně, v Afghánistánu i nadále pokračuje jistý odpor proti tálibánskému režimu. Boje se účastní muži srocení kolem teprve 32letého Ahmada Masúda, syna legendárního afghánského vojevůdce Ahmada Šáha Masúda, kterému se přezdívalo „Lev z Pandžšíru“.

Tálibánci ovšem oznámili, že se zmocnili již trojice okresů na severu Afghánistánu, kde Masúdovy jednotky působí. Kromě toho tvrdí, že milicionáře obklíčili v již zmíněném údolí Pandžšír. Sám Masúd tvrdí, že se s dalšími vzbouřenci proti Tálibánu nevzdají bez boje, ale doufá, přesto prý doufá, že se konflikt podaří vyřešit mírovou cestou.

Tagy: