Teror na škole v Plzni: Žák 4. třídy napadá i učitele. Rodiče se bojí o děti, sepsali petici

Agresivním chováním žáka čtvrté třídy na jedné z plzeňských škol se zabývala školní inspekce

Teror na škole v Plzni

Agresivním chováním žáka čtvrté třídy na jedné z plzeňských škol se zabývala školní inspekce. Rodiče mají obavy, kam až jednání školáka může zajít, a tak sepsali petici a chtějí, aby agresora matka přeřadila do specializovaného zařízení.

Vulgarismy, zprávy plné nadávek, kyberšikana, kopance, útoky pěstmi, potyčky v šatně anebo před školou. To měli prožívat někteří žáci jedné plzeňské školy. Jejich rodičům teď došla trpělivost. „Poslední kapkou pro nás bylo, že kvůli tomuto žákovi odešla třídní učitelka, kterou žák vulgarismy napadal, házel po ní věci,“ uvedl pro CNN Prima NEWS autor petice Jiří Raška.

„Řešili jsme útok toho žáka na mého syna, protože ho zkopal do žeber, do břicha, kluk přišel domů s pláčem. Je to otázka času, kdy přijde s kudlou,“ vysvětlila maminka žáka 4. třídy. Z 25 zákonných zástupců podepsalo petici 21 rodičů. „Cílem té petice je přeřazení agresora do specializovaného zařízení,“ upřesnil Raška.

Stížností za zabývala i školní inspekce

Podle rodičů začaly problémy s šikanou hned v první třídě a postupně narůstaly. Některé z dětí se prý bojí chodit do školy. „Máme potvrzení od maminky, že jedna holčička musí navštěvovat terapeuta,“ popsala další maminka žáka z této třídy Kateřina Seidlová.

Peticí a stížností se zabývala školní inspekce. „To šetření je uzavřeno. Tam, kde vidíme rezervy, to samotné řešení situace s tím daným žákem ve třídě, tak tam jsme konstatovali, že ta stížnost je důvodná,“ uvedl náměstek ústředního školního inspektora ČŠI Ondřej Andrys. Inspekce proto navrhuje součinnost s místní pedagogickopsychologickou poradnou i se zřizovatelem školy.

Toto rozhodnutí se ale rodičům nelíbí. „Jak to vyřešila Česká školní inspekce, nám vadí. Je to nedostačující, a právě proto bojujeme dál,“ doplnila Seidlová. Škola nemůže matce žáka nařídit nebo doporučit přestup do speciálního zařízení, situaci proto chce řešit následovně. „Aby tam byly větší dohledy jak o přestávkách, tak ve výuce a hlášení veškerých problémů, aby asistentka vzala žáka ze třídy pokusila se ho případně uklidnit,“ vysvětlil zástupce ředitelky Josef Řičica.

Rodiče žáků mají obavy, že zvýšený dohled ve třídě nepomůže. „Tady máme rozsekaného učitele mačetou, v podstatě nic se naděje. Tady se jenom diskutuje. Dřív to bylo nemyslitelný, aby žák napadl učitele,“ popsal Raška. Štáb Krimi zpráv se pokoušel kontaktovat i matku chlapce. Bohužel bez úspěchu.

„Já si myslím, že je to trošku chyba v systému s tím, že tu odpovědnost má matka a tu má ve všech možnostech. To znamená, že když je dítě silně agresivní, tak je třeba vyhledat pomoc nebo péči,“ doplnil speciální pedagog s psychoterapeutickým výcvikem Miroslav Jirman. Podle námi osloveného speciálního pedagoga by agresivnímu žákovi mohl pomoci například krátkodobý pobyt ve středisku výchovné péče.

Tagy: