Ředitelka školy v Bílině: Někteří rodiče se o děti nestarají, ochranka rozbíjí party

Na základní škole v Bílině pomáhá bezpečnostní agentura.

360° (519)

Základní školu Za Chlumem v Bílině provází problémy. Navštěvuje ji několik desítek agresivních žáků, kteří terorizují své spolužáky a dokonce i učitele. Dnes ji hlídá ochranka a má napilno. Ředitelka Barbora Schneiderová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS říká, že aby se situace plně vyřešila, bude to práce na několik let.

Postup školy oceňuje ministr školství Petr Gazdík (STAN). Podle něj postupovala přesně tak, jak měla a vyhrocená situace nešla na její vrub. „Řeší to dobře. Teď to musí dobře řešit i další instituce,“ zmínil v pořadu 360° ministr. Problém doposud viděl v konání Orgánu sociálně-právní ochrany dětí, potažmo v několika úřednících, kteří nedělali svoji práci.

Problémové děti byly kvůli svému chování často posílány do zařízení, kde by jim mohli pomoci specializovaní pracovníci. Podle ředitelky školy však žáci do těchto míst mnohdy vůbec nedoputovali. Důvodem byl fakt, že někteří z jejich rodičů se o ně nestarali a neměli zájem se nápravy účastnit.

Schneiderová si nemyslí, že se situace podstatně zlepší hned od nového školního roku. Doufá však v nastavení opatření, která umožní problémy zastavit ještě v zárodku. Bude to prý záležitost na dlouhé lokte. „Je to práce na několik let. Věřím, že se blýská na lepší časy,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS Schneiderová.

Její škola, stejně jako další, které jsou na tom podobně špatně, dostane od vlády mimořádný finanční příspěvek. Podle Gazdíka může jít o tři až čtyři miliony korun. „Může to pomoci jak v oblasti pomůcek, tak specialistů,“ nastínil ministr s tím, že škola může peníze získat ještě z dalších programů. „Určitě mě bude hodně zajímat personální podpora,“ zmínila následně Schneiderová, která by do školy chtěla získat speciální a sociální pedagogy, ideálně i psychologa. Část peněz by ovšem měla jít také právě na školní pomůcky pro žáky.

Někteří z žáků i v pozdějším věku špatně čtou

Na škole Za chlumem v Bílině už nějaký čas působí ochranka, která zajišťuje dohled a předchází potyčkám či jiným ožehavým situacím. „Za velký úspěch považuji to, že se jim podařilo rozbít party, které se nám scházely u toalet během vyučovacích hodin. Tam buďto kouřily, nebo ničily školní majetek a tomu jsme nyní zamezili,“ popsala v pořadu 360° ředitelka školy. Příslušníci bezpečnostní agentury kromě toho na škole řeší i „běžné incidenty“.

Kromě toho zmínila, že řada žáků má velké studijní problémy. Někteří i ze starších tříd špatně čtou. Podle Schneiderové by u těchto žáků nemělo být nutné je drtit dalšími předměty jako jsou třeba jazyky a podobně. „Proč to dítě dál nutit absolvovat další předměty? Proč by nemohlo mít větší podporu v pracovních předmětech?“ tázala se ředitelka.

S tímto názorem souhlasí i šéf resortu školství. „Náš expertní panel vyhodnotil druhý povinný jazyk pro tyto děti jako naprosto nefunkční,“ zmínil Gazdík ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že kvůli takovým žákům pak o pozornost a možné zlepšování se v jiných předmětech přichází talentovanější žáci. „Nějaká pracovní výchova by jim prospěla mnohem více,“ dodal Gazdík.

Tagy: